Padnout na úrodnou půdu

27. prosinec 2005

K naprosto běžným frázím v současné publicistické nebo řekněme mediální češtině patří slovní spojení padnout na úrodnou půdu. Není to ovšem žádná novinka, slova eventuálně rady padaly na úrodnou půdu už za komunistů, za německé okupace, za první republiky i před tím. Dlouho před tím. Tento slovní obrat je známý od té doby, co je známa základní křesťanská kniha, tedy Bible, v tomto případě Nový zákon.

Úsloví padnout na úrodnou půdu, které dnes užíváme ve významu mít úspěch, dosáhnout pochopení či nějakého výsledku, pochází z Matoušova evangelia, z prvního podobenství, které Ježíš pronesl z lodi na jezeřek lidem shromážděným na břehu. Ježíš mluvil o rozsévači sejícím obilí. To se tenkrát, a ostatně ještě nedávno, dělalo tak, že rolník šel po poli a rukou rozhazoval osivo. Žádné řádky a ovšem žádné stroje. Kam obilky padly, tam padly. Jak se píše v Matoušovi: "A jak šel, padla některá zrna na okraj cesty; přiletěli ptáci a sezobali je. Jiná padla na kamenitou půdu, kde neměla mnoho prsti; rychle sice vyklíčila, protože neležela v zemi hluboko, ale když vyšlo slunce, spálilo je... Jiná zrna zase padla do trní; trní vyrostlo a udusilo je. Jiná však padla na úrodnou půdu a přinesla užitek: některá stonásobný, jiný šedesátinásobný, jiná třicetinásobný."

Michal Novotný

Svým učedníkům pak Ježíš vysvětlil smysl tohoto podobenství. Rozsévané zrno tam bylo místo slov o království božím, o víře. Tato slova mohou posluchači vnímat různě, někteří je nechápou, padla jim jen obrazně na okraj cesty. V tom případě je zloduch o ně snadno připraví. Někteří ta slova radostně přijmou, ale nenechají je zapustit kořeny, mají obrazně řečeno v srdci skalnatou půdu. Takoví lidé při pronásledování od víry odpadnou. Trní pak symbolizuje světské záliby a bohatství, které slovo o království Božím u mnohých lidí udusí, takže zůstane bez užitku. Jen někteří mají v srdci takříkajíc dobou půdu, a slovo jim tudíž přinese užitek. Třeba stonásobný.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka