Palec

18. červen 2003

Dnes si popovídáme o palci. Samozřejmě z jazykového hlediska. Kolem pojmenování tohoto důležitého prstu je totiž několik zajímavých otázek. Třeba proč se říká, že máme něco pod palcem a proč občas někomu držíme palce.

Nejprve ale k původu samotného výrazu palec. Je to slovo všeslovanské, v srbštině a chorvatštině slovo palac označuje stejný prst jako český palec, v ruštině a polštině je pálec a palec jakýkoli prst, přičemž našemu palci Poláci říkají palec wielki. Latinsky se palec řekne pollex, takže odborníci konstatují, že minulost palce je hlubší a dávnější než jen slovanská. Možná prý je tu i souvislost s perským palidan, které znamená hledat, stopovat, původně ohmatávat prsty.

Palec je prst důležitý. Má sice jen dva články, ale je nejsilnější. Snad proto je od dávných dob v mytologii symbolem mužné, a to i sexuální síly, moci a nadvlády. Takže když máme něco pod něčím tak mocným jako je palec, ovládáme to. A to buď veřejně, nebo také tajně, což se projevuje ve slovních spojeních typu "ještě mám něco pod palcem a vytáhnu to, až přijde čas".

Pokud jde o držení palce, existují tři teorie, jak toto přání úspěchu někomu jinému vzniklo. Určitě toto rčení přišlo do češtiny z němčiny a nepochybně původně jde o skutečné abych tak řekl fyzické držení nejsilnějšího prstu. Ostatně dosud většinou slovní přání doprovázíme skutečným sevřením palce pravé ruky do pěsti pod ostatní prsty. První teorii vzniku tohoto úsloví a gesta bychom mohli pojmenovat démonologickou. Držením palce, tedy části těla, v níž je skryta mužská síla, naši dávní pověrčiví předkové prý odháněli zlé démony. Druhá by se dala nazvat historická. Toto gesto prý vzniklo za starého Říma při gladiátorských hrách. Císařové mohli veřejným obrácením svého palce směrem dolů rozhodnout o gladiátorově smrti. A tak diváci, kteří gladiátorovi naopak přáli úspěch, symbolicky drželi své palce. Snažili se tím jakoby císařův palec zadržet.

Poslední teorie se mi líbí nejvíc. Když někomu držíme palec, když to skutečně děláme, zabráníme si tím vlastně cokoli fyzického dělat. S palcem pravé ruky drženým v pěsti se nedá ani uklízet, ani vařit, ani psát na počítači. Dá se jen myslet na toho dotyčného, kterému přejeme úspěch. Jak píší autoři Čeština všední a nevšední: "Vyjadřuje tedy toto rčení obraznou formou velmi pěkně... silnou intenzitu našeho citu."

Tolik o palci a o úslovích mít něco pod palcem a držet někomu palec.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.