Památník dětských obětí války v Lidicích na Kladensku je zase kompletní

18. leden 2011

K jedenaosmdesáti bronzovým dětem od sochařky Marie Uchytilové se v den autorčiných nedožitých 87. narozenin vrátila ukradená socha holčičky, přesněji řečeno - její nově odlitá kopie.

Krádež sochy z bronzového sousoší lidických dětí v listopadu loňského roku šokovala snad každého slušného člověka.

"Byla jsem otřesená, myslela jsem, že to dílo je nedotknutelné," říká dcera autorky pomníku Sylvia Klánová a své pocity dodává i Pavel Horešovský, jedno z mála přeživších lidických dětí: "Když si představím, že jsem tam mohl mezi nima stát a někdo má tu odvahu a to dítě ukrást a prodat na šrot, tak aby mu ruka upadla. A zase musím poděkovat všem, který přispěli, že ta nová socha tady může stát."

Jakmile se totiž zpráva o krádeži rozkřikla, do památníku Lidice začali na novou sochu posílat peníze lidé z celé republiky. Vytvořit nový odlitek z původní formy pak dostal za úkol sochař Oldřich Hejtmánek. "Já jsem samozřejmě paní Uchytilovou znal a jsem na to pyšnej, a takže jsem si myslel, že dneska, když tady není, tak jí aspoň udělám radost k těm narozeninám. A ten výsledek je dokonalý, my jsme použili nejmodernější technologie, jaké jsou možné v tomto oboru."

Oldřich Hejtmánek se vzdal svého honoráře, a tak socha holčičky stála jen 30 tisíc korun. Dalších 100 tisíc ale požaduje bývalý manžel a spoluautor sousoší Jiří Hampl. Vadí mu hlavně to, že památník výrobou kopie nepověřil jako žijícího spoluautora jeho a také uvádí, že nový odlitek byl vyrobený načerno bez řádných povolení. Protože ředitel lidického památníku Milouš Červencl Hamplova autorská práva neuznává, věc musí rozhodnout soud.

Na případné zaplacení autorského honoráře by památník použil peníze z veřejné sbírky, vybralo se totiž přes 160 tisíc korun, pokud soud rozhodne jinak, peníze půjdou na obnovu Růžového sadu v Lidicích.

Na ostrahu pomníku už peníze potřeba nejsou, protože ochrana sousoší je dnes podle Milouše Červencla taková, že lepší by byl už jenom plot. Bronzové soše holčičky se nakonec ochranu před zloději pokusily písničkou vyčarovat také děti z lidické mateřské školky.

autor: Jana Káninská
Spustit audio