Památníkem Karla Čapka vás provede nová aplikace. Díky umělé inteligenci a Českému rozhlasu uslyšíte i hlas spisovatele

9. únor 2024 16:00

Zajímalo vás někdy, jak zněl hlas Karla Čapka? Zjistit to můžete pomocí interaktivní aplikace, která nově provází návštěvníky Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Díky umělé inteligenci a Českému rozhlasu totiž můžete slyšet i komentář samotného Karla Čapka. Další informace přináší reportérka Natalie Máchová.

„Už se nám na displeji mobilního telefonu objevuje historická fotka. Cestička vedoucí k domu. Úplně jiné dláždění než dnes,“ uvádí do nové aplikace ředitel Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek. Na první historické fotografii vidíme právě spisovatele Karla Čapka před svým letním sídlem. Je na té fotce i se svou ženou Olgou Scheinpflugovou. U nohou jim pobíhá malý psík, kterého právě Olga Scheinpflugová hladí.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti - nová aplikace

„Úkolem návštěvníka a výzvou pro něj je, aby historickou fotku zasadil do současného rámce a našel místo, odkud byla dobová fotka pořízená. Aby to měl jednodušší, může si tady na té liště vpravo regulovat takové, řekněme prolínání. Všechny ty historické snímky jsou z našeho archivu a návštěvník si je na konci procházky odnese v koláži, kterou pak může snadno sdílet,“ popisuje Vacek novou aplikaci.

Jedno z deseti zastavení zavede návštěvníky také k k potoku, kde dříve bývala dřevěná lávka. I ta je na archivním snímku v aplikaci a návštěvník ho může porovnat s realitou. „To, co je teď neprostupnou houštinou odříznutou od zahrady potokem, tak naopak za Čapkových dob bylo snadno přístupné a schůdné díky lávce,“ říká ředitel památníku.

Hlas Karla Čapka z nahrávek Českého rozhlasu

Čepek se tady se svými přáteli rád věnoval práci v zahradě. S Ferdinandem Peroutkou například zpevňoval břeh potoka. A právě Peroutkovy vzpomínky čte v aplikaci hlas Karla Čapka.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti - nová aplikace

Zdeněk Vacek vysvětluje, jak nahrávka vznikla. „Laskavostí Českého rozhlasu jsme získali všechny dostupné nahrávky Karla Čapka. To bylo poměrně snadné, protože těch nahrávek je celkem méně než 10 minut. Čapek totiž měl monotonní hlas, sám si nevěřil, nerad vystupoval na veřejnosti, tím méně před mikrofonem. A na základě těchto originálních nahrávek mohl softwar umělé inteligence syntetizovat jeho hlas a my jsme mu do úst vkládali autentické výroky jeho nebo jeho přátel.“

Okruh s historickými snímky má v aplikaci deset zastavení. K dispozici je i kratší trasa pro děti s názvem Pohádkové příběhy z Příbramska.

Chcete slyšet hlas Karla Čapka? Poslechněte si ho v reportáži Natalie Máchové.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio