Panenské Břežany už 20 let trápí hluk z dálnice D8, slibované zastřešení je ale v nedohlednu

11. březen 2014

Obyvatele Panenských Břežan v okrese Praha východ ruší hluk z dálnice D8. Čtyřproudá silnice totiž obec protíná přibližně ve dvou třetinách a několik domů stojí dvacet metrů od ní. Úředníci před dvaceti lety lidem slibovali 400 metrů dálnice zastřešit. Doteď je ale proti hluku chrání pouze třímetrové dřevěné stěny.

Lidé, kteří bydlí u dálnice v Panenských Břežanech, slyší podle místního obyvatele Miroslava Lisáka každých pár let, že se protihluková opatření zlepší. Žít se tam podle jeho slov dá jen obtížně.

„Je to tady hrozné kvůli hluku, nesplňuje to hlukové limity. Pokud fouká vítr z určitého uhlu, tak se tady vůbec nedá být,“ popisuje.

Obyvatele Panenských Břežan v současnosti chrání před hlukem z dálnice pouze tři metry vysoké dřevěné zábrany. Kamiony jsou z oken domů vidět od poloviny nahoru. „Je to nízké, ty náklaďáky jsou vidět,“ potvrzuje pan Lisák.

Slibům už v Panenských Břežanech podle něj nikdo nevěří. Připomíná, že když kupoval před šesti lety dům, také slibovali, že se protihluková stěna alespoň zvýší.

„Tyto sliby tady byly už asi před pěti lety. Že do toho investují, že budou peníze, a vždycky to skončilo na tom, že prostě ty peníze nejsou,“ říká.

Kromě rodinných domů je u dálnice i řada chat a zahrádkářská kolonie. Také jejich majitelům vadí nadměrný hluk. „Samozřejmě že je to hrozné. Mysleli jsme si, že by přistavěli to obednění aspoň kousek ještě výš, ale zatím se nic nedělo. Samozřejmě že nám to vadí,“ přiznává paní.

„Dálnici máme od domu asi 15 metrů. Už jsme ale staří a napůl hluší, tak si na to musíme zvyknout. Ale jde o tu mladší generaci, která tady bude po nás,“ přidává se starší pán.

Problém s hlukem už 20 let

Starostka obce Ljuba Loukotová, která kandidovala za Nezávislé, říká, že stavbaři slibovali zlepšit protihluková opatření v Panenských Břežanech už v roce 1993. Tedy v době, kdy se tam dálnice D8 dokončila.

„Dálnice je v provozu 20 let a do tohoto okamžiku nebyly hlukové poměry nijakým způsobem zlepšeny,“ potvrzuje.

Podle starostky existuje studie z roku 2006, která mluví o zastřešení dálnice. „Tato studie konstatovala, že je doporučení zatrubnění dálnice nejméně v délce 400 metrů,“ tvrdí.

Ministerstvo dopravy ale říká něco jiného. Podle mluvčího Tomáše Neřolda akustická studie silničářům potvrdila, že protihluková opatření potřeba nejsou.

„Nicméně Ředitelství silnic a dálnic znovu nyní posuzuje tuto věc a bude zvažovat například možnost, zda nějak nerozšířit aktuální protihlukové stěny, které tam jsou, nebo jít jinou cestou, jak ochranu zvýšit.“

autor: duch
Spustit audio