Parlamentní volby 2021 ONLINE: Nečekaný triumf koalice Spolu. Překvapivě vyhrála sněmovní volby

9. říjen 2021 12:00

Volební klání překvapivě vyhrála koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Získala celkem 27,70 procenta hlasů. „Změna je tady. My jsme ji slíbili a my ji uděláme,“ hřímal lídr opozičního uskupení Petr Fiala za bouřlivého potlesku příznivců. Původně favorizované hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem koalice Spolu předstihla o půl procenta.

19:00

Koalice Spolu v letošních volbách do Poslanecké sněmovny utržila 71 mandátů. Stejný počet křesel získalo hnutí ANO, které se v poslední moment sčítání volebních hlasů posunulo s 27,22 procenty na druhou příčku.

18:20

Nové složení Poslanecké sněmovny tak dostává finální obrysy. Lídrem volebního klání se stala nečekaně koalice Spolu. Původně favorizované hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem předstihla jen o pár desetin hlasů. Na třetím místě je aktuálně spojenectví Pirátů a hnutí STAN. Do dolní komory by se teď dostalo ještě hnutí SPD.

17:00

Po sečtení 70 procent okrsků by ve sněmovních volbách zvítězilo hnutí ANO se 29,09 procenta hlasů před koalicí Spolu, která má aktuálně 25,43 procenta. Třetí by byla koalice Pirátů a STAN se 14,32 procenta. „Furt věřím, že demokratická opozice výrazně uspěje a že budeme moci sestavovat budoucí vládu,“ uvedl k tomu pirátský předseda Ivan Bartoš.

Do sněmovny by se tak podle průběžných výsledků dostala pouze čtyři uskupení, a to včetně hnutí SPD, které má zatím 10,39 procenta. Vládní ČSSD má průběžně 4,88 procenta, klesla tak pod hranici potřebnou pro vstup do sněmovny.

16:30 Průběžné výsledky ve Středočeském kraji

Výsledky ve Středočeském kraji

Partaj je však podle jejího místopředsedy Romana Onderky připravena na jakýkoli výsledek. „Víme, že v těchto volbách zaplatíme velkou daň za vládu s ANO. Přesto věřím, že sociální demokracie znovu zasedne v Poslanecké sněmovně,” okomentoval sčítání Onderka ve speciálním volebním studiu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček věří, že sociální demokracii nakonec pomohou do sněmovny hlasy z Prahy díky kampani ministryně práce Jany Maláčové. „Bude to těsné, uvidíme, jak dopadne Praha. Ta není sečtena vůbec,“ prohlásil ve volebním štábu v pražském Lidovém domě.

Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny zatím zůstává také hnutí Přísaha s 4,79 procenta a KSČM s 3,94 procenta.

Minulé sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem na dalších osm stran. Dostalo 29,64 procenta hlasů. Druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta a čtvrtá SPD s 10,64 procenta hlasů.

KSČM měla 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů, TOP 09 měla 5,31 procenta hlasů a STAN 5,18 procenta.

15:30 REPORTÉŘI ČESKÉHO ROZHLASU VE VOLEBNÍCH ŠTÁBECH

Ve volebním štábu hnutí ANO se podle reportérky Českého rozhlasu Zdeňky Trachtové zatím neslaví, nejsou tam téměř žádní politici. Zatím přišla pouze exministryně Táťána Malá. Premiér Andrej Babiš by měl přijet v podvečer.

Štáb koalice SPOLU se pomalu zaplňuje. Podle reportérky Evy Mikulky Šelepové už dorazil nejdéle sloužící poslanec Marek Benda (ODS).

Do štábu koalice Pirátů a Starostů už dorazil podle reportérky Daniely Tolingerové i lídr Ivan Bartoš (Piráti) nebo Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Na pražském Střížkově ve volebním štábu SPD je reportérka Jana Magdoňová. Do zázemí pro novináře přišel jen místopředseda hnutí Radim Fiala. Podle něj bude úspěchem, pokud dostanou více hlasů než v minulých volbách. Předseda hnutí Tomio Okamura zatím ve štábu není.

V sídle ČSSD, tedy v Lidovém domě, je reportér Jakub Horáček. Předseda Jan Hamáček přijel zhruba před hodinou a řekl, že pokud se sociální demokracie nedostane do sněmovny, odejde z vedení strany. Dorazila už i ministryně sociálních věcí Jana Maláčová.

Ve štábu KSČM zatím podle reportérky Jany Čermákové moc politiků není. Přišli zatím první místopředseda strany Petr Šimůnek nebo další místopředseda Jan Krajča.

Na pražském Smíchově v pivovarské restauraci má štáb hnutí Přísaha. Tam na politiky čeká reportérka Kateřina Součková. Z místnosti pro politiky se ozval jásot ve chvíli, kdy v předběžných výsledcích hnutí překročilo pět procent. Lídr hnutí Robert Šlachta zatím ve štábu hnutí.

 

15:00 První výsledky ve Středočeském kraji

Průběžné výsledky voleb ve Středočeském kraji

14:26

PRVNÍ VÝSLEDKY

Hlasy z prvního okrsku byly při letošních sněmovních volbách zveřejněny ve 14.22, stejně jako při minulých sněmovních volbách v roce 2017. Nejrychleji měli sečteno v Žimuticích na Českobudějovicku. Hlasovalo tam 20 lidí - 7 nich podpořilo hnutí ANO.

14:15

VOLEBNÍ SPECIÁL

Server iROZHLAS.cz spustil volební speciál. Co vás čeká? Můžete sledovat průběžné sčítání hlasů. Nabídneme také odhady výsledků. Po sečtení u nás najdete seznam zvolených poslanců. Připravujeme i kalkulátor vládních koalic, který dle získaných mandátů ukáže možné vládní koalice. A bude toho mnohem víc. Vše najdete zde.

14:09

HISTORIE VOLEBNÍ ÚČASTI

Před čtyřmi lety přišlo o složení sněmovny rozhodnout 60,84 procenta voličů. Nejméně lidí v historii samostatného Česka hlasovalo v roce 2002, a to pouhých 58 procent voličů. Naopak nejvíce lidí se zúčastnilo hned prvních voleb v roce 1996, a to 76,41 procenta. 

12:00

V Česku začal druhý den sněmovních voleb, hlasovat v nich bude možné do 14 hodin. Účast za pátek se podle odhadů pohybuje mezi 20 až 40 procenty. Některé komise ale hlásí, že odvoleno má už víc než polovina registrovaných voličů. Odvolit stihli i všichni předsedové parlamentních uskupení. Svůj hlas odevzdal kromě premiéra Andreje Babiš (ANO) také prezident Miloš Zeman.

Zájem o hlasování byl v pátek podle vyjádření volebních komisařů, které oslovila agentura ČTK, vesměs ve všech regionech velký, místy lidé stáli ve frontách.

V pražských městských částech se po 20:00 podle mluvčích radnic volební účast pohybovala mezi 40 a 50 procenty. Například v Praze 4 podle mluvčího Jiřího Bigase v některých okrscích dosáhla 50 procent, polovina voličů dorazila k volbám i v Praze 12.

autor: JMys | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio