Pět set nových bytů v Luštěnicích

6. leden 2005

V Luštěnicích na Mladoboleslavsku pokračuje výstavba bytových i rodinných domů v bývalém vojenském prostoru. V režii obce i soukromého investora tak v několika lokalitách budou i letos dokončeny desítky nových bytů a celá výstavba bude hotova do konce roku 2006. "Zatím jedeme podle plánu a o byty je velký zájem," řekl dnes starosta Václav Jakubec.

Nové možnosti bydlení v obci vznikly nejdříve právě přestavbou objektů po sovětské armádě v bývalém vojenském prostoru. Stranou obce v blízkosti lesa tak během několika let vznikly zcela nové čtvrti, kam již koncem loňského roku začala dojíždět i městská hromadná doprava z Mladé Boleslavi. V lokalitě Zelená nejprve přestavěli tři panelové domy a vzniklo zde 229 bytů. Obec pak začala s pomocí státních dotací a finanční spoluúčastí budoucích nájemníků v nové čtvrti zvané Lesní se stavbou dalších 12 bytových objektů s celkem 156 byty. Do konce loňského roku zkolaudovala tři domy a letos chce dokončit dalších pět domů, ve kterých je vždy 13 bytů. Většina bytů je družstevních, zájemci v nich za dvoupokojové byty zaplatí ihned 300 000 korun (za třípokojové 500 000 korun) a postupně je dále splácí. Obec nyní dokončuje také jeden dům, ve kterém bude mít pouze nájemní byty. Obec na tento objekt získala dotaci ve výši 6,2 milionu korun. Zároveň soukromá firma Net Call začala nedaleko v lokalitě Sluneční se stavbou 114 řadových domků. V současné době je již zkolaudováno kolem 30 objektů a první majitelé již bydlí. Zájemci za tyto domy zaplatí kolem 1,7 milionu korun a získají byt rovnou do osobního vlastnictví.

v obci tak do roku 2006 vznikne asi 500 nových bytů. Obec proto bude muset také zvýšit kapacitu školy i školky, protože převážnou ových obyvatel tvoří mladí lidé, kteří mají, či budou mít malé děti. Obecní úřad řipravuje také proměnu bývalé polikliniky v Zelené ve víceúčelový dům, kde vznikne řada menších obchůdků a služeb. Rekonstrukci objektu ovšem zřejmě zdrží připravovaná kanalizace obce. Pokud na ni obec letos získá státní dotaci, stane se investiční prioritou a ostatní plány se jí budou muset podřídit.

Spustit audio