Pivoňka

1. červen 2004

V začínajícím měsíci červnu promluvím o pojmenování květiny, kterou mám s červnem těsně spojenou. Pivoňka v červnu kvete a já jsem k ní získal vztah díky tomu, že se mi jako dítěti líbilo, jak průvod při slavnosti Božího těla procházel ulicí vysypanou okvětními plátky z pivoněk. Ano, Boží tělo se v Chocni v padesátých letech kupodivu slavilo veřejně. Pivoňky jsou byliny, jak se píše v encyklopedii, až jeden metr vysoké. V zahradách se pěstuje pivoňka bělokvětá, která však má květy spíš červené, růžové a zřídka žluté. Od Portugalska po Malou Asii planě roste pivoňka lékařská, jejíž pojmenování odkazuje na to, že se její sušené korunní plátky používaly jako lék proti bolestem a křečím, při padoucnici a záduše. Ještě populárnější byla pivoňka jako součást nápojů lásky.

Český název rostliny jakoby připomínal sloveso vonět, někdo v něm možná dokonce vidí slovo pivo. Na pivo zapomeňme a pokud jde o vonění, mělo vliv na konečnou podobu českého slova. Francouzské pivoine naším předkům asi výraz vonět připomnělo, a protože pivoňka skutečně intenzívně voní, došlo, jak říkají odborníci, ke kontaminaci, tedy smísení. Původ slova však s voněním nic společného nemá, francouzský výraz je z latiny, kde se do podoby paeonia změnilo řecké paionia.

Michal Novotný

Jiří Rejzek ve svém slovníku píše, že řecké pojmenování vlastně znamená "léčivá", což je od paián či paión, lékař, zachránce. V publikaci Průvodce odbornými názvy rostlin jsem našel hned dvě jiná vysvětlení původu tohoto slova. Podle jednoho, prý méně pravděpodobného, řecké slovo pochází z antického pojmenování území dnešního jižního Bulharska a severního Řecka, kterému se říkalo Paionia. Za druhé je prý možné, že v řeckém názvu pivoňky je bůh lékařství Paion. To je myslím nepřesné, pokud vím, žádný bůh toho jména v řecké mytologii není. Paion, tedy lékař, byl jakýsi dodatek ke jménu boha Apollona, pokud se o něm mluvilo jako o bohu lékařství, které měl na starosti mimo jiné oblasti. Odtud, z epiteta boha Apollona, určitě pochází dnes nepříliš užívané slova paján, jímž označujeme oslavnou skladbu, báseň nebo řeč. Původně šlo o taneční sborové písně zpívané na oslavu boha Apollona.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka