Plastický

11. červenec 2005

Budu se teď nějakou dobu věnovat plastikám, plastům, plastelíně, plazmě a plazmatu, plasticitě, plastiku a dojde i na flastr neboli náplast. Všechna tato slova patří do jedné jazykové rodiny, přestože se zdají významově nesouviset. Pokusím se v tom udělat jakýsi pořádek.

Nejprve si promluvíme o významech zmíněných slov a myslím, že nelépe bude, když začnu od přídavného jména plastický. To má celkem čtyři významy a některé z nich jsou napohled opravdu hodně různé. Při jejich popisu se jako obvykle budu opírat o Slovník spisovného jazyka českého. Ten jako první význam našeho slova uvádí "provedený trojrozměrně, prostorově" s příklady "plastická výzdoba stropu" či "plastická mapa" a k tomuto významu slovník řadí také plastickou chirurgii a plastické operace, neboli plastiky, což jsou operace, jak slovník píše, "sloužící k úpravě nebo obnově vadných nebo poškozených částí těla". V době, kdy slovník vznikal, plastiky ještě nesloužily k pouhému zkrášlování starších dam. Druhý význam slova plastický je podle slovníku "působící dojmem trojrozměrnosti, vyvolávající prostorový vjem"; jako příklady si slovník zvolil spojení plastické vidění, plastický film a plastický zvuk, což byl zvuk, kterému mu dnes výhradně říkáme stereofonní. Třetí význam uvádí Slovník spisovného jazyka českého poznámkou kniž. a definuje ho jako "výstižný, výrazný, názorný", což ilustruje příklady "plastické literární podání doby" a "plastická postava románu". Všechny tři zatím uvedené významy slova plastický spojuje jakýsi prvek prostoru, prostorovosti.

Michal Novotný

Avšak význam čtvrtý s tím vším jakoby nemá nic společného, protože plastický je podle slovníku za čtvrté "tvárný, tvárlivý, poddajný". Jako jediný příklad pro tento význam slovník uvádí spojení plastické hmoty, což podle něj jsou "vysokomolekulární hmoty, které se zpracovávají teplem nebo tlakem, takzvané umělé". K plastickým hmotám neboli plastům se ještě vrátím, teď jen dodám, že podle novějších encyklopedií a slovníků k tomu čtvrtému významu patří plastické bomby a plastické trhaviny, jejichž součástí bývá tvárná, poddajná hmota. Tolik zatím o velké rodině takříkajíc plastických slov. Pokračovat budeme zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.