Plavce Nový rybník v Příbrami v létě neláká, vadí jim sinice. Město ho vypustí a zlepší čištění

5. září 2019 13:43

Příbram vypustí Nový rybník a osadí ho rostlinami, které budou napomáhat čištění vody. Zlepšit kvalitu vody by do budoucna mělo také zvýšení přítoku do rybníka

Město investovalo do zvelebení areálu nemalé prostředky, vybudovalo například vodní hřiště či pláž. Návštěvníky však od plavání odrazují sinice. 

V říjnu bude Nový rybník vyloven a vypuštěn tak, aby přes zimu vymrzl. Na jaře po napuštění má být na deseti procentech rozlohy osazen čisticími rostlinami.

Speciální vegetace využívá živiny a stopové prvky obsažené ve vodě a snižuje jejich obsah. Právě vysoká koncentrace zejména fosforu je jednou z příčin rozvoje sinic.

"Tyto rostliny budou vysazeny na straně u vtoku tak, aby netvořily překážku pro plavce. Dále budou do rybníka ve spolupráci s příbramskými rybáři vysazeny takzvané čisté druhy ryb. Výlov se bude následně konat každé dva roky," uvedl místostarosta Martin Buršík (ANO).

Příbram pracuje na obnově areálu Nového rybníka od konce roku 2016. Využila při tom i odsouzené z nedaleké bytízské věznice. Podíleli se na opravě hráze, instalaci bednění, opravě ostrůvku uprostřed rybníka či vzniku dětského vodního hřiště včetně pláže s pozvolným přístupem do vody. Upravovali také podklady cest a instalovali nafukovací trampolíny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související