Plněné uzly na Letnice
Podle receptu našich babiček můžeme vyzkoušet i něco sladkého. A to plněné uzly, které dostávaly dívky v tento čas za čištění pramenů.
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 20 dkg másla
- 10 dkg cukru
- 3 dl mléka
- 2 žloutky
- 3 dkg droždí
- špetka soli
- vanilka
- 1 sklenička povidel nebo marmelády
- hrst vlašských ořechů
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v části mléka a zaděláme kvásek. Necháme vzejít. Máslo s cukrem utřeme do pěny, vešleháme žloutky, přidáme mouku, sůl, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Pak ho znovu promícháme vařečkou a necháme ještě chvíli kynout. Těsto rozdělíme na menší díly, vyválíme z nich válečky. Smotáme je do tvaru uzlu a přeložíme na tukem vymazaný plech. Každý uzel promáčkneme, naplníme lžící povidel, do středu náplně vmáčkneme vlašský ořech. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.