Plněné uzly na Letnice

Podle receptu našich babiček můžeme vyzkoušet i něco sladkého. A to plněné uzly, které dostávaly dívky v tento čas za čištění pramenů.

Ingredience
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 20 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 3 dl mléka
  • 2 žloutky
  • 3 dkg droždí
  • špetka soli
  • vanilka
  • 1 sklenička povidel nebo marmelády
  • hrst vlašských ořechů

Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v části mléka a zaděláme kvásek. Necháme vzejít. Máslo s cukrem utřeme do pěny, vešleháme žloutky, přidáme mouku, sůl, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Pak ho znovu promícháme vařečkou a necháme ještě chvíli kynout. Těsto rozdělíme na menší díly, vyválíme z nich válečky. Smotáme je do tvaru uzlu a přeložíme na tukem vymazaný plech. Každý uzel promáčkneme, naplníme lžící povidel, do středu náplně vmáčkneme vlašský ořech. Upečeme dozlatova v předehřáté troubě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.