Po pádu z balkónu skončil David Drahonínský na vozíku. Přesto se stal skvělým lukostřelcem a má šest paralympijských medailí

12. duben 2023

Trpěl náměsíčností a po pádu z balkónu si poranil páteř. Vinou poraněné míchy zůstal David Drahonínský na vozíku. Ne ale bez chuti sportovat. Věnuje se lukostřelbě a v této disciplíně už získal šest medailí z paralympiády. S Davidem Drahonínským natáčel reportér Pavel Petr.

David Drahonínský má z paralympiád dvě zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Navíc se může těšit ze dvou světových rekordů a také úspěšného loňského roku, kdy skončil třetí na mistrovství světa a titul má i z evropského šampionátu. To mu přineslo druhé pořadí v anketě Českého paralympijského výboru.

„Tak já byl spokojený. V každém závodu, na který jsem jel, tak jsem se podíval na stupně vítězů. A co víc by si měl sportovec přát v dnešní době, kdy je paralympijský sport, dovolím si říct, na stejný úrovni jako vrcholový sport zdravých sportovců. Takže jsem rád, že jsem mohl reprezentovat Českou republiku, že se zadařilo a, že jsem ty české barvy hájil skvěle,“ uvádí úspěšný sportovec.

Letošní rok čekají Davida Drahonínského další šampionáty. Ten světový dokonce v Plzni, kam to z Prahy, kde bydlí, nemá daleko. Přípravu nechce podcenit a doufá, že se to na jeho výkonech projeví. Doma má zařízenou posilovnu, využívá také bazén.

„Největší část přípravy je ta, kterou strávím lukostřeleckým tréninkem. Plus je super, že můžu využívat čtyři centra, kde navštěvuji rehabilitaci. Díky tomu se můžu tomu tréninku věnovat v takovém objemu, v jakém se mu věnuji.“

Jsem zlatý kripl

Na paralympiádě už ve své kariéře startoval čtyřikrát a v Paříži by mohl přidat pátou účast. „Každý sportovec sní o tom, když dělá olympijský sport nebo sport, který je v programu paralympiády, že se mu povede na tu paralympiádu dostat. Mně už se to podařilo čtyřikrát a přivezl jsem si celkem početnou sbírku medailí. Ale ten hlad a ta chuť vítězit a sbírat další medaile se rozhodně neztratila. Chci se o to porvat zase a znovu.“

Teď vyšla šestinásobnému paralympijskému medailistovi i osobní zpověď. Kniha má název Jsem zlatý kripl.

"Život beru tak, jak přichází a Veronika Macková měla ty nervy, aby to se mnou sepisovala. Je to průřez tou mojí úchylkou sbírat paralympijské medaile. Je to taková drobná závislost, která se podepisuje špatně na mých soupeřích, protože na ně zbyde těch medailí míň," směje se David Drahonínský.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio