Poděbradská sklárna opět v provozu!

21. říjen 2009

Poděbrady jsou zase sklářským městem. Po třináctiměsíční přestávce způsobené krachem koncernu Bohemia Crystalex Trading v tamní sklárně dnes začala výroba skla. Současné vedení továrny přijímá zaměstnance a plánuje dokonce i rozšíření výroby. V Poděbradech natáčel kolega Pavel Pavlas...

Poděbradská sklárna přestala tavit sklo v loni v září. Postupně tam do konce roku přišlo o práci asi 500 zaměstnanců. Mezi nimi byl i Daniel Petr. Problémy které kvůli ztrátě zaměstnaní přišly, nečekal. Musel si půjčovat od známých a příbuzných. Teď je rád, že má svoji práci zpět.

Podobné problémy musela řešit i paní Ivana Jílková, která je samoživitelkou. Na nájem a chod rodiny si musela také půjčit. Využila ale pomoc poděbradské radnice, která 27 propuštěným sklářům dala bezúročné půjčky. Paní Ivana je teď také ráda, že sklárna opět jede. Stejně by asi mluvilo všech 220 lidí, kteří v současné době ve sklárně pracují. Jejich počet ale ještě vzroste. Během měsíce chce vedení sklárny přijmout ještě dalších 50 sklářů. Práce budou mít skláři dostatek. Továrna má podle předsedy představenstva Jaroslava Seifrta mladšího objednávky na následující tři měsíce. Desetina vyrobeného skla jde na český trh a zbytek do zahraničí. Se sklem z Poděbrad se můžete setkat na blízkém východě, ale i v Číně, Japonsku a USA.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio