Poděbrady budou mít nového starostu. Ustavující zastupitelstva se dnes uskuteční i v dalších středočeských městech

30. říjen 2018 09:19

Kralupy nad Vltavou, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav nebo Poděbrady. Všude tam se dneska oficiálně dozvíme jméno nového starosty a dalších členů vedení města. Nově sestavené koalice čeká zároveň první zatěžkávací zkouška: ustavující zastupitelstva.

Někde se vedení města mění opravdu od základu. Třeba v Poděbradech po osmi letech končí starosta Ladislav Langr, a to přesto, že volby vyhrál.  Na spolupráci se ale dohodla tři uskupení -  Naše Poděbrady, Občanská demokratická strana a hnutí Starostové a nezávislí Poděbrady s podporou lidovců. Koaliční partneři mají v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu celkem 11 křesel, tedy těsnou většinu. Na starostu nová koalice navrhne Jaroslava Červinku, lídra hnutí STAN Poděbrady.

V poděbradské politice je to nová tvář, i když na radnici to dobře zná. Pracuje tam jako referent stavebního úřadu. A z minulosti už má i zkušenosti s komunální politikou - byl starostou v nedalekých Dymokurech.

V Kralupech nad Vltavou podepsaly koaliční smlouvu vítězné hnutí STAN s ODS a Novou vlnou. Koalice má 15 mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Už delší dobu je jasné, že tady bude na místě starosty změna. Nově by to měl být lídr kandidátky STAN Marek Czechmann, který doteď zastával na radnici funkci místostarosty. Dosavadní starosta Petr Holeček z hnutí STAN se chce věnovat práci v senátu.

V Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi se naopak žádné velké změny nechystají, bude tam pokračovat koalice uskupení Podpora občanů a Naše dvojměstí. Starostovské křeslo by měl obhájit současný starosta a někdejší ministr obrany Vlastimil Picek. 

Ustavující zastupitelstva se dnes uskuteční také například v Hořovicích nebo v Sedlčanech.

autor: Michal Trnka
Spustit audio