Podrobnosti ke kladenské stříbrné

20. říjen 2004

Jak jsme již uvedli, Kladno získalo stříbrné ocenění v mezinárodní soutěži Liveable Communities 2004, která se letos konala v kanadském městě Niagara Falls. Podobně jako loni, kdy si Kladenští odvezli ocenění z nizozemského Apeldoornu, porota ocenila zejména pokroky v rozvoji krajiny, udržení kulturního dědictví, řekl dnes vedoucí kanceláře primátora Zdeněk Slepička.

Účast v mezinárodní soutěži podle něj zahájilo Kladno už počátkem letošního roku. "Museli jsme vypracovat řadu materiálů a popsat jednotlivé oblasti života v Kladně. Odborná porota se mimo jiné zaměřila i na rozvojové a komunitní plánování," uvedl. Ve finálové části soutěže tři zástupci Kladna upřesňovali detaily v jednotlivých oblastech a odpovídali na otázky odborné poroty. Kladenský magistrát investoval ze několik posledních let do zlepšení životních podmínek ve městě stamiliony korun. Místní představitelé se často a rádi chlubí, že nad Kladnem již není žádná "rudá záře" a město ničím nepřipomíná centrum těžby černého uhlí. Přeměna města se však kvůli nedostatku financí daří pouze částečně. Na jednu stranu v Kladně vyrostlo několik nových parků, budují se cyklostezky a historické centrum je jedním z nejhezčích ve středních Čechách. Na druhou stranu se ale životní podmínky v okrajových městských částech příliš nelepší. Příkladem za všechny může být čtvrť Švermov, kde žije více než 5000 obyvatel. Některé ulice, na jejichž rekonstrukci se nedostává finančních prostředků, se za poslední desítky let příliš nezměnily. Výjimkou není ani odpad vytékající z domů přímo na ulici, někde zase zcela chybí komunikace. Město do Švermova sice investovalo zhruba 300 milionů korun, ale další stamiliony padnou na vybudování kanalizace, které se místní obyvatelé dočkají nejdříve kolem roku 2010.

Příliš důvodů k radosti ale nemají například ani obyvatelé městské části Vrapice, kteří si stěžují na nebezpečnost blízké buštěhradské haldy. Ekologové haldu, kde se v minulosti skladoval i toxický odpad, označují za velký středoevropský problém.

Spustit audio