Pohodlně může vyrazit i do terénu. Darovaný vozík a polohovací křesla těší seniory na Kutnohorsku

16. listopad 2023 09:00

V pondělí byla slavnostně spuštěna letošní Ježíškova vnoučata. Každý si pak na speciálním webu může najít a splnit přání seniorů z domovů po celém Česku. Často si důchodci přejí zážitky a drobnosti pro radost, bývají to ale i drahé a velmi potřebné věci, které starým lidem usnadňují život. Například domov v obci Samopše na Kutnohorsku získal díky loňským Ježíškovým vnoučatům dvě polohovací křesla a jeden speciálně upravený polstrovaný vozík.

„Je to výborný, je to pohodlný, dobře vypolstrovaný,“ pochvaluje si pan Jiří Lukeš. Dar polohovacího křesla v domově seniorů Samopše ovšem netěší jen jeho. „Ulehčí to práci i pečovatelkám. Ale hlavně klientům se sedí dobře, že ano,“ Kristýna Hofmanová, vedoucí pečovatelka místního domova.

Bytelná kolečka vozítka pak zde na svahu u Sázavy umožňují pečovatelkám vyrazit s klienty na projížďku i do terénu. „S těmito koly se jezdí dobře. Projedou všude, i do futer, není to vyloženě nějaká šířka, že by se někam nevešla, takže to je ideální,“ dodává.

Jak vedoucí ošetřovatelka potvrzuje, na vozíky od pojišťovny se čeká dlouho a když si klient zlomí nohu, nemohl by se bez takové pomůcky měsíce pohybovat. Zato v něm může pan Lukeš pohodlně a dlouho sedět jako král.

Jsou to velké finance

Přání zdejších klientů k Ježíškovým vnoučatům sepisuje Hilda Novotná. „Znovu tam vkládám dárky, ať jsou to ty drobnosti anebo právě tyto vozíky,“ říká.

Podle ní by klienti potřebovali další tři nebo čtyři podobné, domov sám by ale na takové vybavení nedosáhl. „To jsou velké finance. Ty vozíky jsou poměrně drahé, takže určitě ne,“ kroutí hlavou Novotná.

Do projektu Ježíškova vnoučata se můžete zapojit i vy.

autoři: Věra Hájková , jkh | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio