Pokud chcete romantickou procházku po horách, přijeďte v květnu, radí starosta Špindlerova Mlýna

24. duben 2024

S naším dnešním hostem se vydáme do Krkonoš, do nejnavštěvovanějšího horského střediska u nás, tedy do Špindlerova Mlýna. Všichni už jsou tam po zimě jistě připraveni na letošní hlavní letní turistickou sezónu a na nápor lidí, kteří do nejvyšších českých hor zamíří. Povídáme si se starostou Špindlerova Mlýna Martinem Jandurou, který byl na podzimu 2022 zvolen jako nezávislý kandidát.

Jak je na horách? Už to tam máte zase maličko pocukrované.
Je to taková jízda na tobogánu. Jednou je to na opalovačku, druhý den je sníh. My ale říkáme, že si prostě zima přišla pro zimu a ono to tak v dubnu bývá. Až na ta horka, která tomu předcházela. Už to vypadalo na jaro, ale opět jsme museli nastrojit zimní techniku, tak to je pořád dokola. Ale přijímáme to tak, jak to je.

Martin Jandura ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Můžeme zhodnotit letošní zimu? Jaká byla v Krkonoších?
Upřímně, byli jsme z toho hodně rozpačití. Začátek zimní sezóny byl super, nasněžilo, skiareál byl připraven. Vše bylo zalité sluncem, jak se říká, ale pak najednou v únoru nastal fatální problém. Nicméně díky tomu, že sjezdovky byly dobře připravené, tak se dalo lyžovat. Ale nebyla to zima, jak by měla vypadat. Věřím, že příští roky to bude lepší. S pokorou počasí přijímáme.

Sjezdovky byly dobře připravené, tak se dalo lyžovat. Ale nebyla to zima, jak by měla vypadat. S pokorou ale počasí přijímáme.
Martin Jandura, starosta Špindlerova Mlýna

K jakým obdobím patří jaro na horách? V zimě je to velký nápor, v létě potom samozřejmě také, takže jaro je možná takový oddechový čas, ne?
Jak říkáte. Všichni hoteliéři a všichni, co dělají ve službách, tak ve Špindlu jedou na plný plyn a bez volna v podstatě od 1. prosince až do konce března. Je to zápřah jak na fyzičku, tak i na psychiku. Tedy duben je takovým obdobím mezisezóny. Každoročně hoteliéři uklízejí, dělají rekonstrukce nebo jedou na zaslouženou dovolenou a město je ve volnějším módu. Proto já doporučuji každému, kde by chtěl jet do Špindlu nebo do Krkonoš, ať zvolí určitě květen, červen a dál prázdniny. V dubnu je hodně služeb zavřeno, proto si dopředu zjistěte, které služby a hotely otvírají.

Čtěte také

Místní lidé si užíváte klid před další turistickou bouří?
Spíše odpočíváme, tak to je každoročně. Protože všichni jedeme přes zimu na plný plyn, trochu nás to semele a v dubnu vyplivne. Tak se těšíte trochu na nějaký odpočinek a díky Bohu, že to takto je.

Máte prý nějaké novinky přímo v centru města, které se opravuje a revitalizuje.
Jsme rádi, že tato témata můžeme řešit a že na to jsou lidé, kteří do toho mají energii, vážím si jich. Děláme například revitalizaci parku v centru města, což je fajn, měníme tam mobiliář, děláme nové lavičky a odpadkové koše, vše samozřejmě s podporou partnerů. Prezentujeme se jako Špindl - město bez kouře a instalovali jsme krásný photopoint, Andělská křídla, který už si našel svoji cestu na sociálních sítích.

Prezentujeme se jako Špindl - město bez kouře a instalovali jsme krásný photopoint, Andělská křídla. Už si k němu lidé našli cestu.
Martin Jandura, starosta Špindlerova Mlýna

Je to instalace, socha, umělecké dílo, dá se říct.
Jsou to andělská křídla z cortenu, což je povětrnostně i korozi odolná ocel. Výborný photopoint, v podstatě výchozí místo na výlety, například k Labské boudě. Nachází se kousek od ikonického Bílého mostu přímo v centru Špindlerova Mlýna. Vypadají dobře ta křídla, je to krásné, je to dobrá myšlenka, dobrý point ve Špindlu.

Čtěte také

Budete s tím pokračovat i na dalších místech?
Určitě. Máme už vybraných pár míst, kde se to samozřejmě bude týkat i přírody. Protože ve Špindlu máme Andělská křídla, tak chceme navázat na naučné stezky, aby tam byla další křídla ptáků na photopointech a zajímavých místech v okolí Špindlu. Aby to bylo atraktivní a lidé třeba nevolili jen návštěvu hřebenů Krkonoš, ale zavítali i do nižších partií, který nejsou tolik zasažené overturismem.

Kdy vlastně u vás začíná hlavní letní turistická sezóna? Teď malinko odpočíváte a máte klid.
Duben je období mezisezóny, klidu a odpočinku. Ale teď už víme, že zima skončila dříve, takže hodně hoteliérů se připravuje na květen, který dříve býval také takový volnější. Tedy květnem a červnem v podstatě začíná u nás letní sezóna. Já to mohu jedině doporučit, protože ti, kteří chtějí romantické procházky po Krkonoších bez většího množství lidí, nebo pro rodiny s dětmi, si užijí krásy Krkonoš. Protože Krkonoše jsou krásné a nenáročné hory, všem doporučuji, ať přijedou v květen nebo červnu, kdy je naprostý klid a pohoda na horách.

Rádi zveme na poklidnější místa, jako je například Labský důl. Ale Krkonoše jsou krásné celé, všechny srdečně zvu.
Martin Jandura, starosta Špindlerova Mlýna

Máte statistiky, kolik turistů přijede ročně do Špindlerova Mlýna?
V zimě se u nás protočí půl milionu lidí, a v létě to bude podobné. A to je jen Špindl. Potom, co se týká vrcholu Sněžky, tak tam to je masakr.

Čtěte také

Co vás tedy letos všechno čeká? Asi začnete jarním úklidem, který je potřeba.
Blíží se to, je to super akce 17. až 19. května a jmenuje se to akce Čisté Krkonoše. Líbí se mi, že na tom spolupracuje město, skiareál, ale i KRNAP. Přejeme si všichni, abychom měli Krkonoše opět čisté. Takže KRNAP bude uklízet hřebeny, skiareál sjezdovky a všechno, co se týká jejich areálu. A my si uděláme Špindl. Kdo bude mít zájem se přidat, tak dostane zadarmo rukavice a pytle na odpadky. I lanovka bude zadarmo, takže byste nám mohli pomoci trošku uklidit město. Loni se nasbíralo 700 kg odpadu. Věřím, že to bude letos rekord, protože se přidává právě i správa národního parku.

Krkonoše nejsou jen Sněžka a pramen Labe. Ukrývají hrady, zámky, vodopády i krásné církevní památky

Prázdniny pak přivítáte Velkou špindlerovskou poutí na konci června.
To je každoroční velká kulturní akce. Přijíždí i hodně místních, kteří se už ze Špindlu odstěhovali, takže nás to zase tmelí dohromady, všichni se krásně sejdeme. Budou bezvadné koncerty, podle mne je důležité setkávání místních, to se mi líbí. Ale poslední dobou to nabralo i hodně turistů, takže to je fajn akce. A možná jste si mohli všimnout, že v centru města nestojí socha Jana Nepomuckého, my jsme ji dali zrenovovat. A právě v termínu špindlerovské poutě bude znovu představena, po renovaci, bude to moc hezké. Bude to takové znovuodhalení sochy Jana Nepomuckého, což je patron našeho města.

Čtěte také

Jaké potom bude u vás léto?
Někoho zajímá víc turistika, někoho jiného zase lákají adrenalinové sporty, vysokohorská turistika, ale my se chceme jak pro místní, tak i pro návštěvníky Špindlu, věnovat kultuře. Tento model už jsme nastavili loni, ta akce se jmenuje Špindl unplugged. Je to série devíti koncertů v centru Špindlerova Mlýna, netýká se to žádných superhvězd, jde spíše o takový relax. Je tam hudba pro každého, bude to každou letní sobotu vpodvečer a vystřídají se různé hudební žánry. Věřím, že si každý přijde na své.

Máte vy nějaké své místo v Krkonoších, kam byste pozval turisty?
My právě neradi zveme lidi na Sněžku, na taková extrémně exponovaná místa, jako je třeba pramen Labe. Zveme rádi na poklidnější místa, jako je například Labský důl a podobně. Mám rád i Sněžné jámy, ale Krkonoše jsou krásné celé, všechny srdečně zvu.

Martin Jandura ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.