Policisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku získali od města defibrilátor

12. květen 2010

Policisté v Benátkách nad Jizerou získali zatím jako jediní na Mladoboleslavsku automatizovaný defibrilátor - tedy přístroj na obnovení srdeční činnosti. Defibrilátor za 45 tisíc jim pořídila ze svých prostředků benátecká radnice. Podpořila tak tři roky trvající policejní projekt Dejte srdci šanci. Nový přístroj zaujal i redaktorku Janu Huzilovou.

Speciální přístroje na obnovu srdeční činnosti zachránily už mnoho životů. Ve středních Čechám už pomáhají policistům na devíti místech. V úterý 11. května se ho dočkali policisté v Benátkách nad Jizerou.

Vedení policie před časem oslovilo některá další středočeská města se žádostí o finanční pomoc na nákup takových strojů. Na Mladoboleslavsku jim pomoc nabídlo zatím jediné město Benátky nad Jizerou.

O tom, jak je defibrilátor pro policisty důležitý nás informoval i ředitel projektu Dejte srdci šanci Petr Schejbal. Podle něj je použití takzvaných automatizovaných defibrilátorů velmi jednoduché, především kvůli hlasové nápovědě, která doprovází každý krok obsluhy. Všichni policisté, kteří budou zařízení používat budou speciálně proškoleni.

Vlastní předání defibrilátoru bylo v Benátkách nad Jizerou spojeno i s představením nově vybudovaného monitorovacího stanoviště městského kamerového systému a také nově zrekonstruovaného benáteckého obvodního oddělení Policie ČR. „Policejní služebnu se podařilo obnovit v rámci programu P1000,“ doplnil mluvčí policistů Ladislav Mareš.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio