Pondělí: Znovunalezená přátelství

10. srpen 2015

Stalo se vám, že jste měli kamaráda (kamarádku), se kterou jste si výborně rozuměli a ztratil(a) se vám z vašeho zorného pole? Setkali jste se později? Jak k tomu došlo? Využili jste k hledání např. pořad České televize Pošta pro tebe nebo jste sáhli po modernějších technologiích, např. Facebooku? Jak jste byli úspěšní? Co byste byli ochotni podstoupit, abyste staré přátelství obnovili?

Přátelství je mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním. Lidé v přátelském vztahu se vůči svým protějškům chovají ohleduplně a chtějí pro své přátele to nejlepší. Důležitá je také vzájemná upřímnost, důvěra a schopnost empatie; přátelé se svým protějškům mohou svěřit se svými pocity a názory bez strachu, že by za ně byli odsuzováni. V přátelství je také běžná vzájemná nezištná pomoc a touha trávit se svým protějškem co nejvíce času. Tolik definice přátelství na Wikipedii. Jak byste definovali přátelství vy?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.