Popelka Rakovník: Děti hrají dětem

13. listopad 2014

Až do neděle patří Rakovník amatérskému činohernímu divadlu pro děti. Ve středu tam začala celostátní přehlídka Popelka Rakovník. Letos soutěží 10 inscenací, z toho jsou tři ze středních Čech.

„Hrálo se nám super, skvělá atmosféra, diváci úžasní,“ svěřil se bezprostředně po skončení jednoho ze soutěžních představení šestnáctiletý Štěpán Fajkus z divadelního spolku Štěk z Opavy. Na rakovnické přehlídce jsou opavští divadelníci poprvé.

Historie přehlídky amatérského divadla pro děti sahá do roku 1982. „ Dlouho nebyl nikdo, kdo by ji chtěl organizovat. Pak můj předchůdce se znal s rakovnickými divadelníky, tak je oslovil a opravdu se Popelce v Rakovníku daří,“ dodává Simona Bezoušková z pořádající Nipos Artama.

Po každém představení dostanou účinkující zpětnou vazbu. A to jak od pětičlenné odborné poroty tak i od diváků z tzv. dětských skupin. Že hodnotí i děti, to je zřejmě i v evropském měřítku ojedinělé.

Popelka Rakovník 2014

Předsedou odborné poroty je režisér a umělecký šéf příbramského divadla Milan Schejbal. V porotě zasedá skoro dvacet let. „Když jsem sem začínal jezdit, tak se tu objevovala řada opravdu nekvalitních textů, postupem času už tady ale nenarazíte na text, který neměl spatřit světlo světa... Úroveň souborů zvlášť v dramaturgii rapidně roste,“ shrnuje své dojmy Schejbal.

33. ročník Popelky Rakovník skončí v neděli 16. listopadu, kdy budou slavnostně vyhlášeny výsledky. Nejlepší soubory pak porota doporučí na festival amatérského divadla Jiráskův Hronov.

Spustit audio