Poznáte zvěř žijící v našich lesích? Naučná stezka Bijadla by vás mohla potrénovat

9. březen 2024

Stezku najdete v Merklíně na jižním Plzeňsku. Vedle živé zvěře jsou tam k prohlédnutí také expozice zaměřené na přírodu, myslivost, zemědělství a stará řemesla.

Naučná stezka Bijadla

Velkým lákadlem je zcela jistě zvěř, kterou si můžete prohlédnout ve venkovním areálu. "Máme králíky divoké, zajíce, různé ptáky, bažanty, kachny, divočáky, muflony. Jsme zatíženi na zvěř, co žije tady u nás v lesích,“ říká majitel Naučné stezky Bijadla Josef Jindra a dodává, že jsou zaměřeni na děti, které často zvěř nepoznají a občas ani dospělí.

Svým zpěvem vás upoutají ptáčci. „Máme tady andulky, papoušky, potom zebřičky a malé ptáčky,“ jmenuje majitel. Z další zvěře nechybí například kňour a dvě bachyňky.

V areálu se nachází také rybníček s malebnou lavičkou a stolkem. Romantiku pak podtrhuje štěbetání hus a kvákání kachen. „Jakmile se hodí něco na vodu, tak jsou slyšet. Máme tady kachny březňačky, indické běžce, karolínky, mandarinky, čárkované, také husu bílou, husu polní a husu labutí. Navíc jsou tu želvy, které přežívají přes zimy. Najdete tu i ryby, a to kapry a štiky,“ upřesňuje Jindra.

Na pozemku se nachází i budovy a haly. V nich jsou instalované výstavy věnované myslivosti, přírodě, zvěři, ale také zemědělství a starým řemeslům. „Tady máme expozici zvěře vycpané, kterou už u nás v přírodě neuvidíte,“ dodává Josef Jindra.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.