Praha má novou trolejbusovou linku - z Letňan do Čakovic

15. říjen 2022

Pražský dopravní podnik v sobotu zahájil zkušební provoz trolejbusové linky z Letňan do Čakovic. Hlavní město chce navíc počet trolejbusů rozšiřovat. Víkend patří také historickým trolejbusům.

Po 50 letech od ukončení provozu trolejbusů v Praze dnes v Letňanech začal zkušební provoz trolejbusové linky do Čakovic. Jezdit zatím bude pouze o víkendech.

Infrastrukturu pro trolejbusovou linku začal pražský dopravní podnik budovat letos v lednu. Plánovaná trasa začne už na Palmovce a povede přes Prosek a právě Letňany do Čakovic. Výstavba v úseku mezi Palmovkou a Prosekem by měla trvat ještě necelý měsíc.

Po nové trati bude jezdit trolejbusová linka číslo 58, která nahradí autobusovou linku 140.

Praha chystá v budoucnu elektrifikaci i dalších linek. Trolejbusy by měly jezdit například na lince 119 na letiště Václava Havla nebo na linkách 131, 134, 137, 176 a 191.

Víkend patří historii

Lidé si tento víkend mohou vyzkoušet jízdu historickým trolejbusem po nově postavené trati. Vozy mají hodinové intervaly, jízdenky je možné zakoupit na webu DPP, koupit se dají i na místě. Na autobusovém terminálu Letňany jsou také do neděle vystavena další vozidla.

Do ulic Prahy trolejbusy vyjely v srpnu 1936. První linka vedla z tramvajové vozovny Střešovice přes Ořechovku a Hanspaulku ke kostelu svatého Matěje nedaleko Šárky. Poslední trolejbusová linka, která jezdila na Strahov, ukončila provoz přesně před 50 lety, 15. října 1972.

zdroj: ČTK
Spustit audio