Praha pokračuje v budování dalších parkovacích míst. Nové P+R parkoviště je v Hostivaři

8. prosinec 2021 15:55

Řidiči v Praze budou mít do dvou let k dispozici další stovky parkovacích míst. Dělníci začali se stavbou parkovacího domu v Nových Butovicích, město zároveň otevřelo i menší parkoviště v Hostivaři. Pokračuje tak ve snaze stavět především na okrajích metropole takzvaná záchytná parkoviště a tím ulevit i dopravě v centru města. 

Čtěte také

Celkem město v novém parkovacím domě počítá s asi čtyřmi stovkami parkovacích míst. Budova bude stát v Petržílkově ulici, na místě současného parkoviště pro místní. I proto tam bude v režimu P+R jen část míst, jak vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě: „Parkovací dům bude sloužit z poloviny rezidentům, protože zde bylo okolo 170 míst pro rezidenty. Aby zanikla bez náhrady, to by nebylo vhodné.“

Místním tak dokonce několik míst přibyde. Hlavní stavební práce na budování parkovacího domu mají začít na jaře, postavený by měl být na konci roku 2023.

Nové parkoviště v Hostivaři

Řidiči teď můžou nově využívat o něco menší plošné parkoviště vedle nádraží v Hostivaři. Vejde se sem 79 aut, zároveň je tu prostor vyhrazený pro několik kol - takzvané bike and ride parkoviště. Spolu s nedávno otevřeným parkovacím domem na Černém Mostě tak jen v posledních týdnech v Praze vzniklo bezmála tisíc parkovacích stání. A magistrát chce s jejich stavbou pokračovat, především v okolí zastávek MHD nebo železnice.

Příští rok by měli dělníci začít se stavbou P+R na Opatově, tam už je připravená dokumentace ke stavebnímu povolení. „Jsme hodně blízko k dokumentaci pro stavební povolení také na P+R na Zličíně. A jsou další malá plošná parkoviště, například P+R v Kyjích. Já doufám, že se přidá i Středočeský kraj,“ dodává Adam Scheinherr.

Vedení Středočeského kraje s výstavbou P+R parkovišť opravdu počítá, na jedenácti místech plánuje vybudovat dohromady až 2800 stání, například v Olbramovicích, Čelákovicích nebo Úvalech.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio