Před 85 lety se poprvé hrálo na Štvanici. Bylo to kouzelné místo, vzpomínají hokejisté

17. leden 2016

Dnes je to 85 let od doby, kdy se na Štvanici hrál první hokejový zápas. Bylo to také premiérové utkání na umělém ledě. A tehdy – 17. ledna 1931 – u toho byl se svým mikrofonem také legendární reportér Josef Laufer.

Stadion z roku 1931 byl raritou hlavně díky umělému ledu. Tehdejší zařízení prý zvládlo za dvě hodiny vyrobit čtyři centimetry silný led a Štvanice se stala později místem, kde se hrály čtyři světové šampionáty. Z každého z nich měla domácí reprezentace medaili, v roce 1947 dokonce zlatou.

Československo tehdy ve finále narazilo na Spojené státy. Domácí fanoušci slavili výhru 6:1 a titul mistrů světa. S přibývajícími lety však stadion potřeboval častější opravy. V roce 1968 byl rekonstruován, ale postupem času začal chátrat.

„Když bylo padesátileté výročí Velké říjnové socialistické revoluce, hala byla na měsíc zavřená. Postavili tam velkou konstrukci z lešenářských trubek, a když oslava skončila, tak konstrukci rozřezali autogeny a odvezli do šrotu. Jinak jsme tam ale v té době trénovali,“ vybavuje si Josef Horešovský, mistr světa z Prahy 1972 a bývalý hráč Sparty.

Na Štvanici vzpomíná i Richard Farda, také mistr světa z roku 1972: „Bylo to pořád na spadnutí. Všechno bylo ze dřeva. Už jsme tam potom nechtěli hrávat, byli jsme zvyklí na něco jiného.“

„Myslím si, že to pro nás bylo kouzelné místo. Všichni jsme měli ještě v paměti rok 1959 a bronzovou medaili, kdy Vlach vstřelil gól do prázdné branky na 5:3. Takže já jsem si to obrovsky považoval,“ říká další bývalý hokejista František Pospíšil.

„Své kouzlo to mělo. Za brankou bylo takové malé kluziště, říkalo se tomu nudle. Pro nás byl stadion osobitý,“ dodává František Kaberle, legenda národního týmu.

Jednotlivé části chátrajícího stadionu pak byly postupně uzavírány. Na Štvanici chodila od konce devadesátých let bruslit hlavně veřejnost. V roce 2000 byla Štvanice prohlášena za kulturní památku a o dva roky později poškodila stadion povodeň.

V roce 2008 vypovědělo město smlouvu nájemci, který se o stadion nestaral. Nájemce se sice soudně bránil, ovšem v roce 2011 soud platnost výpovědi potvrdil. V květnu téhož roku byla Štvanice zbourána. Nejslavnějším momentem tak jistě zůstane vítězné mistrovství světa z roku 1947.

autoři: fk , Radek Šamša
Spustit audio