Předvolební debata Českého rozhlasu s Martinem Veselovským byla v Mladé Boleslavi místy bouřlivá, přesto korektní

14. květen 2010

Pod taktovkou Radiožurnálu pokračovala ve středních Čechách už 12. série předvolebních debat s Martinem Veselovským. V Mladé Boleslavi k mikrofonům usedli krajští lídři pěti politických stran, které by podle regionálního průzkumu při volbách do Poslanecké sněmovny překročily pětiprocentní hranici. Zúčastnění lídři: Milan Urban (ČSSD), Petr Bendl (ODS), Miroslav Kalousek (TOP O9), Kateřina Klasnová (VV) a Stanislav Grospič (KSČM). Debatu si nenechala ujít ani redaktorka Jana Huzilová.

V divadelním sále mladoboleslavského Domu kultury se sešlo na předvolební debatě asi pět desítek občanů. Převážně si přišli poslechnout názory politiků zastupujících pět stran ve Středočeském kraji. Někteří z nich měli pro politiky připraveny konkrétní dotazy.

Debatu odstartovala známá znělka a pak se už moderátor Martin Veselovský ujal slova. Na některé jeho otázky hledali politici jen těžko odpovědi. Došlo i na dotazy občanů v sále. Někteří z nich řešili ale osobní problémy, které do předvolební debaty nepatřily, jiní pro svůj názor neváhali vyskočit na zhruba metr vysoké jeviště.

Předvolební debata Českého rozhlasu s Martinem Veselovským splnila podle většiny občanů v Mladé Boleslavi jejich očekávání. Podle jednoho z nich byla diskuze někdy bouřlivá, přesto korektní.

Podle aktuálního bleskového průzkumu agentur SC&C a STEM pro Český rozhlas by zvítězila ve volbách ve Středočeském kraji těsně sociální demokracie se čtyřiadvaceti a půl procenty hlasů, druhá by byla ODS s odstupem jednoho a půl procenta. Hranici pěti procent by podle této sondy překročily ještě tři další strany: TOP 09 s 15,5%, Věci veřejné se 13% a s 11% komunisté.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio