Přes lávku z Hvězdonic je možné po dvou letech bez obav přejít. Odborníci potvrdili, že je konstrukce bezpečná

27. listopad 2019 08:20

Téměř dva roky platil na lávce ve Hvězdonicích na Benešovsku zákaz vstupu. Od úterý se po ní dá znovu přecházet. Na obec dorazil posudek, podle kterého není nebezpečná.

Zákaz vstupu na lávku přes řeku Sázavu obec nařídila po pádu Trojské lávky v Praze, která má podobnou konstrukci. Tento týden Obecní úřad v Hvězdonicích dostal odborný posudek z Kloknerova ústavu.

"Když jsem přišel do Hvězdonic, tak mi místní vyprávěli, že tu byl přívoz. Ve chvíli, kdy tály ledy, tak převozník přes Sázavu nechtěl jet. Děti, které chodily do školy v Choceradech, ho ale přemluvily. Jenže když byl prám uprostřed řeky, tak se převrátil a děti se utopily," vypráví smutný příběh stavbyvedoucí Vladimír Brejcha a dodává, že lávka vznikla proto, aby se podobné neštěstí nestalo.

Lávka z Hvězdonic do Chocerad je opět přístupná

Poprvé přes lávku přešli místní v roce 1977, v posledních dvou letech ale byla uzavřená. Má totiž podobnou konstrukci jako lávka v pražské Troji, která se zřítila v prosinci 2018.

Závěry z Kloknerova ústavu ale potvrzují, že lávka je bezpečná. "Lávka je pro naši oblast velice důležitá, protože další most je až ve Čtyřkolech a Choceradech," dodává nezávislý starosta Hvězdonic Jan Škoda. 

Spustit audio