Prevence deprese

23. leden 2019

Onemocnění depresí lze někdy obtížně rozpoznat. Především v počátečním stavu, který většinou zlehčujeme. Přitom i v tomto případě je včasnost léčby rozhodující. U určitých forem deprese se při léčbě bez medikamentů bohužel neobejdeme. Radí MUDr. Petr Grenar.

Deprese mohou vzniknout i bez zjevných příčin. Často ale vznikají z přetěžování a jako důsledek nezdravého životního stylu. I v tomto případě je tedy nejdůležitější prevence. V případě propuknutí onemocnění nepodceňujte léčbu podpůrnou.

Deprese jsou různého druhu a mohou vzniknout z různých důvodů. Nejdůležitější je prevence

K léčbě depresí patří léky i podpůrná léčba, která pacienta nově nasměruje. Je především nutné, aby se postižený dostal do prostředí, které na něj nepůsobí depresivně, které mu dělá radost, které odvádí pozornost od jeho deprese. Nejdůležitější je ale samotná prevence depresivních stavů. Existují ale typy depresí, kdy postižený pro depresivní stavy zdánlivě nemá vůbec důvod. To je typ tzv. endogenní deprese. To jsou přesně ty situace, kdy postižený člověk dobře vydělává, má dobrou práci, hodnou ženu, která nedělá problémy, má zdánlivě vše…a přesto u něj deprese propukne. Tento typ depresí změnou životního režimu již ovlivnit nejde. Jsou také deprese reaktivní, které mohou reagovat na určité situace. Kdybychom se daným situacím vyhnuli, depresi vůbec nevyvolají. Některým typům depresí je ale možné předejít.

První zásada prevence - najít své hranice

Vše je otázka onoho stále připomínaného…“zdravého životního stylu“. Především je nutné nebrat si víc práce, více zátěže fyzické a psychické, než je nutné, než jsme schopni unést, než jsme schopni udělat…. Dělat takovou činnost, která nás bude uspokojovat, která pokryje naše duševní a finanční potřeby. Každý má jiný práh, jinou hranici, a za ní už nechoďte. Je nutné neplýtvat svými silami, protože nevíte, kdy je budete potřebovat do budoucna. Je potřeba vytvořit si svůj životní režim, který vás vnitřně chrání do budoucna, abyste měli rezervy na horší časy.

Druhá zásada – život  dobře vybalancujte a najděte si činnost, na kterou se těšíte

Problém není pouze přetěžování. Jako prevenci depresí je také nutné život dobře vybalancovat. Pár příkladů jako inspirace…Pokud sedíte u počítače celý den a pracujete s lidmi, rozhodně není vhodné po práci chodit pravidelně s kamarády na pivo…V tomto případě je nutná fyzická aktivita. Je potřeba kompenzovat duševní zátěž, vyplavit si endorfiny, posílit kardiovaskulární systém a vyvětrat si hlavu. Na to je nejlepší aktivní odpočinek, tedy protipól psychické zátěže, kterou jsme měli v práci. Pokud pracujete v továrně u soustruhu, samozřejmě můžete zajít s kolegy „na pivo“… Ale ne pravidelně, ideálně jednou za 2 týdny. V tomto případě je po práci prostor naopak na nějakou uklidňující činnost na zahradě, knihu, atd. Je nutné dělat věci, na které se těšíte. Vždy je prospěšné udělat si čas na nějakého koníčka, který vás uspokojuje a dá vám satisfakci a chuť přijít z práce domů a udělat něco prospěšného sám pro sebe. Toto je ve stručnosti skutečná léčba a prevence deprese bez léků. Je to jednoduché, všichni to v podstatě víme, ale málokdo tímto způsobem skutečně žije. U určitých forem deprese se bez léků samozřejmě již neobejdeme. Ale vždy je potřeba vše dobře skloubit. Léčba medikamentózní a režimová by se měla harmonicky doplňovat.

 

Spustit audio