Přezrálé banány se hodí do chlebíčku. Povýšíte ho přidáním rozinek, ořechů či podmáslí
Banánovou bábovku jste už možná pekli a stále vám doma zbývá pár přezrálých banánů? Zkuste je zamrazit.
Jak na to? Banány oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Nakrájené banány vložte do sáčku a vložte do mrazáku. Nakrájené banány můžete také nejdřív obalit v hořké čokoládě a až potom zamrazit. Získáte dokonalou chuťovku, dezert i zmrzlinovou jednohubku v jednom.
Zamrazené banány můžete použít kdykoliv třeba i do smoothie nebo k přípravě domácí zmrzliny. Když je necháte v pokojové teplotě rozmrazit, můžete se inspirovat ve 30. letech minulého století, kdy americké hospodyňky objevili kouzlo sladkého banánového těsta.
Z něj se pak postupem času vytvořil slavný banánový chlebíček, který povýšíte přidáním vlašských ořechů a rozinek i tím, když místo mléka do těsta přidáte podmáslí. Peče se ve formě tvaru hřbetu, následně si jeho nakrájené plátky můžete namazat máslem a to je skutečná delikatesa! Milují to i ti, pro které není banán v hledáčku gastronomického zájmu.
Související
-
Banány pomáhají střevům, jsou vhodné při dietě i pro diabetiky. Využijte je na zdravé dezerty
Lidé banány prostě milují. Jíme je, když máme hlad a do oběda či večeře je daleko, když máme chuť na něco sladkého, když jsme vyčerpaní, když jdeme sportovat.
-
Nepečený banánový dezert banoffee
Ze své letní cesty do Anglie si jihočeský kulinář Petr Stupka samozřejmě přivezl gastronomickou inspiraci. Doporučuje nepečený banánový koláč banoffee.
-
Jak si vypěstovat banány doma. K hnojení jim stačí běžné hnojivo pro pokojovky
Banány jsou dnes celoročně k mání a ani ceny nejsou nijak přemrštěné, ale co takhle mít své vlastní, doma vypěstované banány? Banán nepatří mezi extrémně náročné rostliny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.