Při návratu do normálního života nezapomínejte na preventivní prohlídky i zdravý životní styl

20. květen 2020

Pozvolna se uvolňují striktní karanténní opatření a vracíme se k normálnímu životu. Během karantény sice většina lidí začala pečovat o své zdraví, přitom ale zapomínala na to hlavní – prevenci. Nemocem bychom totiž měli především předcházet. Především pro včasné odhalení onkologických onemocnění jsou pravidelné preventivní prohlídky zcela klíčové.  Radí MUDr. Petr Grenar.

Období karanténních omezení i strachu z nemoci COVID -19 přineslo ze zdravotního hlediska pozitivní i negativní dopady. Mnohem více myslíme na své zdraví, přitom většina lidí ale zcela zapomněla na prevenci. Bohužel, to co člověka nebolí, ho ani příliš nezajímá..., přitom bychom nemocem měli především předcházet pravidelnými preventivními prohlídkami.

Preventivní prohlídky po svém lékaři sami vyžadujte. Máte na ně právo

Preventivní prohlídky by se měly vštípit do povědomí všech pacientů jako něco, co je chrání a měli bychom je po lékaři sami vyžadovat. A maximálně využít toho, že je jednou za dva roky hradí zdravotní pojišťovna. Hlavní důraz je na kompletní laboratorní vyšetření včetně změření krevního tlaku, screeningových vyšetření krve a moče a součástí by měla být kontrola očkování proti tetanu. Laboratorní vyšetření by měla být do věku padesáti let 1 x za 2 roky, poté pravidelně jednou za rok. U pacientů ve věku nad čtyřicet let by měla preventivní prohlídka zahrnovat také vyšetření klidového EKG a od věku padesáti let i pravidelné kontroly krevního tlaku.

Preventivní prohlídka může včas odhalit závažná onemocnění

V prvé řadě bychom ale neměli zapomínat na prevenci rakoviny tlustého střeva – tedy pravidelný screening kolorektálního karcinomu, který by měl od 50 roku života každý absolvovat jednou za rok. Při pravidelných kontrolách se následně od věku 55 let kontrola provádí 1 x za 2 roky. Vyšetření je plně hrazeno pojišťovnou a je velmi jednoduché, přitom zcela zásadní. Detekuje totiž včasný záchyt rakoviny a výrazně tak zlepšuje šance na přežití a na kvalitní život. U žen ve věku nad 40 let se jednou za dva roky doporučuje vyšetření prsních žláz mamografem a pravidelné gynekologické prohlídky. U mužů po 50tém roce života urologické preventivní vyšetření.

Muži by preventivní vyšetření prostaty neměli podceňovat

Urologické vyšetření se zaměřením na preventivní vyšetření prostaty by měl každý muž absolvovat od 50 roku svého života. Je to důležité nejen z hlediska včasného odhalení nebezpečného onkologického onemocnění. Preventivní prohlídka by měla odhalit i dispozice ke zvětšení prostaty, tedy k onemocnění benignímu. Díky tomu se může zavčas přistoupit k preventivní léčbě. Neonkologickým onemocněním je proto možné do určité míry předejít správnou prevencí. U mužů ve věku nad 50 let by urologické vyšetření mělo zahrnovat vyšetření prostatických antigenů a screeningové vyšetření karcinogenu prostaty. Konečníkem se digitálně vyšetří struktura a velikost prostaty, součástí je i ultrazvukové vyšetření v oblasti malé pánve a prostaty a odběr krve na hodnotu PSA - prostatický antigen karcinogenu prostaty.

Zdraví vám preventivní prohlídky nezaručí, pokud nepřidáte i zdravý životní styl

Během karanténních opatření si lidé paradoxně na sebe našli více času a z obav o své zdraví začali propagovat zdravý životní styl. Bylo to období, které mnoho lidí vedlo k zamyšlení o životních prioritách. Začali jsme se bát o svůj život a snažili jsme si zvýšit imunitu a zlepšit své zdraví. Bohužel ale hrozí, že jakmile se opatření uvolní a dostaneme se zpět do běžného života, na své nové zdravotní návyky začneme zapomínat a postupně se dostaneme do starých a zaběhnutých kolejí. Je dobré si uvědomit, že na zátěžová období je potřeba se připravit předem právě zdravým životním stylem a prevencí.

Spustit audio