Příbramská nemocnice přijala prvního pacienta s koronavirem

27. březen 2020

Příbramská nemocnice přijala prvního pacienta s novým koronavirem. Jde o staršího člověka, který měl respirační potíže. Skončil v izolaci na oddělení ARO, je připojený na umělou plicní ventilaci, řekl mluvčí nemocnice Martin Janota.

V celých středních Čechách je 231 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, naprostá většina má lehký průběh onemocnění. Na Příbramsku je dosud hlášeno 18 případů.

"Je to pacient seniorského věku. Přivezla ho záchranná služba s příznaky respiračních problémů, takže se s ním od začátku zacházelo, jako by byl pozitivní. Zdravotníci měli veškeré ochranné pomůcky a pacient je v izolačním boxu," uvedl Janota. O jeho případném převozu do jiného zařízení se bude ještě rozhodovat.

Nikdo ze zdravotníků, kteří přišli do kontaktu s nakaženým pacientem, by podle Janoty neměl jít do izolace. Několik pracovníků příbramské nemocnice se v minulých dnech ocitlo v preventivní karanténě, protože měli ve svém okolí člověka pozitivně testovaného na COVID-19.

Podle Janoty však šlo jen o několik případů. "Zatím to nevypadá, že by někdo z nich měl být nemocný. Bylo to preventivní opatření," dodal mluvčí.

Příbramská nemocnice zřídila pro lidi s koronavirem speciální lůžka na oddělení rehabilitace. Nemocnice, která nemá specializované infekční pracoviště, tam chce umisťovat pacienty s COVID-19 v případě, že je nepřijme žádné jiné zařízení.

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem překročil v Česku dvoutisícovku. Ve středních Čechách je nejvíce potvrzených případů v okresech Praha-východ a Praha-západ, shodně 39. V kraji ve středu zemřel jeden člověk s nákazou, šlo o 88letého muže z Kladenska.

Spustit audio