Příbramská nemocnice zavedla operaci jediným vpichem

19. duben 2009

Příbramská nemocnice zavádí novinku v chirurgických operacích: laparoskopii za použití jediného vpichu. Zatím se uplatňuje při odstraňování žlučníku. Až dosud se tyto zákroky prováděly za pomoci dvou, ale i někdy i čtyř vpichů. Přímo na operačním sále byl přítomen i náš příbramský redaktor Zdeněk Hejkrlík...

Jak přiznávají lékaři, nová metoda je sice z hlediska operatéra složitější, protože je menší prostor na manipulaci s nástroji, ale pro pacienta má mnoho výhod.

"Výhoda je v tom, že tam nejsou čtyři vpichy, vstupy do břicha, je tam méně zhmožděná měkká tkáň, svalovina," vysvětluje primář příbramské chirurgie Doc. MUDr. Jan Fanta, DrSc. "Ten řez je dlouhý dva - tři centimetry. Takže to znamená menší bolestivost, rychlejší návrat do práce. A především ženy uvítají tu kosmetickou stránu - estetický výsledek té operace," doplňuje Fanta.

Operace jediným vpichem v příbramské nemocnici

Důležité je, že se jedná o operaci, kterou plně hradí zdravotní pojišťovny. V tomto roce lékaři předpokládají, že se budou zaměřovat především na žlučníky, ovšem pak by se rádi pustili i do dalších operací - například slepého střeva nebo kýly.

autor: Zdeněk Hejkrlík
Spustit audio