Prudké deště mají v kraji pravděpodobně první oběť. Na zaplaveném poli zemřel senior

14. červen 2020

Ve Vinařicích u Týnce nad Labem policisté v neděli před polednem oživovali staršího muže. Podle informací hasičů se muž topil ve vodě, která stékala ze zavodněných polí. Úmrtí vyšetřuje policie. 

"Na tísňovou linku bylo nahlášeno, že se topí muž ve vodě, která intenzivně stéká z polí. Lékař na místě už jen konstatoval úmrtí," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel, jehož kolegové u případu zasahovali. 

Právě Kolínsko, Kutnohorsko a Příbramsko patřilo v neděli k oblastem, které byly prudkými dešti a bouřkami zasaženy nejvíce. Na Kolínsku měli hasiči třetinu všech zásahů.

U Sendražic a ve Vysoké u Příbramě zasahovali u dvou rybníků, které hrozily vylitím do okolí. Hasiči odčerpávali vodu, aby nezatopila okolní domy. 

Výstrahu obyvatelům vydala také radnice Velkého Oseku. Místní splašková kanalizace nestíhala pobrat velké množství vody a zkolabovala. Lidé mají omezit praní a další vypouštění splaškových vod. Jinak hrozí, že se fekálie budou vracet zpět do domů.

"Kvůli mimořádné situaci posílili svá operační střediska na maximum," poznamenal Gabriel. 

Napilno měli hasiči i v sobotu. Do půlnoci v regionu zaznamenali kolem 50 událostí, které souvisely s počasím. "V naprosté většině případů jsme řezali popadané stromy, nejčastěji spadly na pozemní komunikace a potom na dráty elektrického vedení. V několika případech spadly také na osobní automobily, ploty a soukromé pozemky," uvedl mluvčí

autor: jum
Spustit audio