První Středočeškou roku 2021 je Ema. V kolínské porodnici se narodila tři minuty po půlnoci

1. leden 2021 14:37

První miminko letošního roku se narodilo v kolínské nemocnici. Ema se na maminku Nikolu podívala poprvé tři minuty po půlnoci, vážila 3710 gramů. Loni se první středočeské dítě narodilo v nemocnici v Mladé Boleslavi. Chlapeček Marek přišel na svět čtvrt hodiny po půlnoci. Vážil 3520 gramů a měřil 51 centimetrů. 

První pražské novorozeně se letos narodilo v 1:06 v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Chlapec váží 3,7 kilogramu a měří 53 centimetrů. 

Umírněné oslavy

Středočeští hasiči i policisté prožili jednu z nejklidnějších silvestrovsko-novoročních nocí. Směna byla celkově klidnější i pro záchranáře, ale počet ošetřených pacientů měli letos vyšší. Vyjížděli k 194 lidem, loni to bylo 169.

"Na Mělnicku výbuch petardy velmi vážně zranil mladého muže," řekla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Během noci měli hasiči 28 výjezdů, z toho 14 požárů. "První výjezd nového roku byl až skoro v 0:30," uvedla mluvčí hasičů Tereza Fliegerová s tím, že v minulých letech už hasiči vyjížděli těsně po půlnoci. Žádný z požárů podle ní nezpůsobil vyšší škodu, jednalo se například o kontejnery, které poškodila pyrotechnika.

Záchranáři ošetřili 40 úrazů, jednalo se například o zranění při pádu či od střepů lahví a sklenic, v řadě případů hrál roli alkohol. V kritickém stavu skončil muž, kterého na hlavě po 1:00 zranil po výbuchu petardy vyšší kategorie kus betonu. Petardu dala skupina kamarádů do betonového odpadkového koše. "Muž byl v kritickém stavu přepraven do střešovické nemocnice," uvedla Effenbergerová. Ošetření potřebovali také lidé s popáleninami rukou. "Byly způsobené neodbornou manipulací s petardami nejrůznějšího původu. Podomácku vyrobenými i těmi zakoupenými v obchodu," dodala Effenbergerová.

Na Příbramsku se opila nezletilá dívka, uvedla, že vypila zhruba půl lahve vodky. Po nezbytném ošetření ji záchranná služba převezla do příbramské nemocnice. Péči záchranářů také potřebovalo několik lidí po různých potyčkách.

Sedm porušení vládních opatření

Bez větších potíží se noční oslavy obešly i podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové. Jednalo se o nejklidnější Silvestr, který ve službě zažila. Ke klidnějšímu průběhu podle ní přispěla vládní opatření, tedy zákaz shromažďování i zákaz nočního vycházení. V této souvislosti udělali policisté ve Středočeském kraji 1534 kontrol, z toho 666 kontrol restaurací, barů, či podobných provozoven. "V sedmi případech zjistili porušení kvalifikovaná jako přestupek, a ta budou postoupena a následně řešena příslušným správním orgánem," doplnila mluvčí Suchánková.

Policejní operátoři přijali během silvestrovských oslav téměř 600 tísňových volání, z nich více než 300 řešily policejní hlídky. Ve zhruba 70 procentech případů se jednalo o dopravní nehody, dále o fyzická napadení či narušování občanského soužití a krádeže a vloupání. 

zdroj: ČTK
Spustit audio