První výstava pod zemí. Národní muzeum zavede návštěvníky do chodby spojující obě jeho budovy

18. listopad 2019 14:19

Do konce týdne můžete v pražském Národním muzeu zadarmo navštívit speciální výstavu. Jmenuje se Sametová revoluce a je v sálech v historické i nové budově přes ulici. Ukazuje dobové oblečení, předměty denní potřeby, fotografie a dokonce i lechtivé časopisy, které vycházely v 90. letech. Multimediální část výstavy je v podzemní spojovací chodbě, která je přístupná vůbec poprvé.

Spojovací chodba staré a nové budovy muzea je osázena více než 50 metry panelů a 38 laserovými projektory, na kterých lze promítat připravené prezentace. Aktuálně patří chodba jedné části výstavy k 30. výročí sametové revoluce.

Historickou a novou budovu Národního muzea spojuje Chodba času

„Momentálně máme dva programy, oba se věnují Václavskému náměstí a okolí muzea. Jeden se věnuje politickým a veřejným událostem, které se na náměstí od vzniku republiky do 90. let odehrávaly. Druhý program je zaměřený na zrození města a Václavského náměstí. Začíná ve středověku a končí současností,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Chodba je přístupná vůbec poprvé a kromě zmíněných projektorů je prakticky po celé délce osázena také zrcadly. Podle Lukeše ji muzeum neplánuje záhy zase znepřístupnit. Národní muzeum má připravené další programy, které návštěvníkům hluboko pod ulicí nabídne. Například přírodovědecké.

Výstava ve spojovací chodbě Národního muzea.

Do konce předposledního listopadového týdne bude výstava Sametová revoluce v Národním muzeu přístupná veřejnosti zdarma. Návštěvníci si mohou prohlédnout dobové oblečení, předměty denní potřeby, fotografie a mnoho dalšího.

autor: Pavel Novák
Spustit audio