Pytlačící myslivci odešli od kutnohorského soudu s podmínkou a zákazem činnosti

30. červen 2014

Myslivci, kteří podle soudce kutnohorského okresního soudu Petra France loni na podzim zastřelili z auta 4,5letého daňka, dostali trest odnětí svobody na jeden rok s podmínečným odkladem na dobu tří let.

Zároveň nesmí Jaroslav Roček a František Vavrinec pracovat osm let jako myslivci. Oba muži se proti rozsudku na místě odvolali.

Policii na pytláky upozornil klíčový svědek, který nedaleko Kutné Hory pozoroval daňka na poli.

Pak si povšiml auta, které zastavilo na silnici. Z otevřeného okénka po chvíli vyšel výstřel, který zvíře zabil. Pytláci poté daňka naložili a odjeli pryč.

Svědek usedl do svého vozu a oba muže pronásledoval, cestou zalarmoval policii. Pytláci rychle zastavili a daňka z kufru auta vyhodili, ujet se jim už ale nepodařilo.

Myslivci, které Český rozhlas oslovil, tento případ bez přemýšlení tvrdě odsoudili. Českomoravská myslivecká jednota se už dříve dala slyšet, že pokud soud údajným pytlákům vinu prokáže, okamžitě je vyloučí ze svých řad.

Jeden z obžalovaných myslivců pochází z Děčínska, druhý je členem mysliveckého sdružení na Říčansku. Oba od začátku vinu popírají.

Ročně vyšetřují policisté po celé republice 80 až 100 případů pytláctví. Úspěšní ale bývají ani ne z deseti procent.

autoři: Michal Trnka , duch , Veronika Jošková Štefanová
Spustit audio