Rádio

5. květen 2003

Jak určitě víte, v těchto dnech vzpomínáme 80. výročí zahájení rozhlasového vysílání u nás. Rozhodli jsme se tomuto výročí věnovat i rubriku Slova, a tak teď po několik dní budete v této době na těchto vlnách nebo jak se nyní častěji říká "na této frekvenci" slýchat povídání o jazykovém zákulisí slov tak či onak souvisejících s rozhlasem. I na ty vlny a frekvence dojde, ale dnes pochopitelně začneme rádiem. Ano, rádiem, ne rozhlasem, protože slovo rádio tu bylo dřív.

Slovník spisovného jazyka českého uvádí celkem tři významy slova rádio. První označuje za hovorové pojmenování rozhlasu, tedy elektromagnetického, na bezdrátovém přenosu založeného vysílání mluveného nebo hudebního programu. Jako druhý význam slova rádio slovník uvádí "rozhlasový přijímač, radiotelefonické, radiotelegrafické zařízení", v tomto případě podle slovníku o hovorový výraz nejde. Třetí význam je však opět označený za hovorový a k tomu ještě za řídký; jde o pojmenování budovy rozhlasu. Já ovšem větu "Jdu do rádia" říkám velmi často, ale u mne je to pochopitelné.

Michal Novotný

Slovo rádio jako označení na bezdrátovém přenosu založené vysílání... a tak dále, do češtiny přešlo z němčiny. Tam se slovo Radio dostalo z americké angličtiny, kde slovo rejdiou je vlastně zkratka, přesněji řečeno zkrácení příliš dlouhého slova radiotelegraphy (rejdioutylegrefi), tedy v překladu dejme tomu "telegrafie nebo vysílání pomocí paprsků".

Ano, o paprsky tu jde. U kolebky slova rádio a všech dalších, která z něj vznikla, tedy výrazů Radiožurnál, radiomagnetofon, radiopřijímač neboli radioaparát, radista a v neposlední řadě také rádiovka, stojí původem latinské slovo radius, které znamená paprsek. Rozhlasové vysílání se šíří podobně jako třeba sluneční záření, pomocí neviditelných paprsků, pomocí záření. Ostatně latinské radiare znamená zářit a také třpytit se. Pro pořádek musím dodat, že latinské radius neznamená jen paprsek, stejným slovem se říká i hůlce a poloměru kruhu, odborníci vědí, že radius je asi příbuzné s latinským radix, což znamená kořen, základ, původ a také - ředkvička. Ale to už se našeho rozhlasového tématu netýká. K rádiu jako rozhlasu se vrátíme zítra a začneme rádiovkou.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.