Regionální muzeum Mělník vás zve na výstavu věnovanou historickým modelům vláčků

10. březen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Regionální muzeum Mělník má novou expozice - ta je věnována historickým modelům a soupravám plechových vláčků. Spatříte tam totiž ty parní, elektrické a motorové z let 1890 až 1960.

Město na soutoku Labe s Vltavou - Mělník se může pochlubit řadou zajímavostí. Jednou z nich je regionální muzeum. V současné době patří výstavě železničních modelů. Romana Vojáčková, pracující v expozici muzea, nás seznámila s kolejištěm, které je k vidění.

Expozici mělnického regionálního muzea jsme neopustili ani ve druhém příspěvku. Jen ženský hlas jsme vyměnili za mužský. Patřil Miroslavu Smahovi. Snažil se vás přesvědčit, že jeho sbírku rozhodně musíte vidět. Je totiž kurátorem výstavy.

Tipy na výlet:
Jarní počasí už láká k nostalgickým jízdám Ve Středních Čechám si na ně ještě budeme muset počkat. Ale třeba vás zláká některá z jiných nabídek. Třeba ta na 16. března směřující do Českých Budějovic. Do pohádkového parního vlaku vás totiž zve režisér Zdeněk Troška. Bude s vámi cestovat v salonním voze i se všemi svými pohádkovými ministry, a to na trase z Českých Budějovic do Netolic. V čele vlaku se bude pyšnit lokomotiva kafemlejnek. Z jihočeské metropole vlak vyjíždí pět minut před devátou hodinou. Zpátky přijede před půl čtvrtou.

Pohleďme dál do kalendáře. Na poslední březnový den je totiž připravena Fotojízda do Dětenic. Motorový vůz řady 262 pojede z Kolína přes Chlumec nad Cidlinou, Jičín, Dolní Bousov, Dětenice a Nymburk zpět do Kolína. Jak je z názvu patrné, cestou se chystá návštěva v historické krčmě Dětenice.

A co se, jen tak namátkou, chystá v našem kraji pro měsíc duben? Třeba jízda Křivoklátského expresu na trase Praha Braník - Beroun - Křivoklát a zpět. Parní vlak bude vypraven u příležitosti hradních slavností. Tentokrát má v podtitulu Velikonoce na Křivoklátě. Vyráží se 7. a 8. dubna.

Ve stejné dny vyrazí na svou trať také Boleslavský motoráček. Zaměří se na výlet do Kokořínka a Českého ráje. Za akcí stojí Klub železničních cestovatelů. A kudy se pojede? Z Lysé nad Labem přes Mělník, Mladou Boleslav, Libuň a Nymburk zpět do výchozí stanice.

O dalších jízdách vás budeme pochopitelně prostřednictvím Region expresu aktuálně informovat.

autor: Pavel Petr
Spustit audio