Rekordní víkend: V Tuhani na Mělnicku naměřili 34,8 stupně Celsia. Rekordy padly i v Brandýse nad Labem a v Průhonicích

20. červen 2021, aktualizováno

V našem kraji v neděli padly čtyři teplotní rekordy, nejtepleji v regionu bylo v Tuhani na Mělnicku, kde teploměr ukázal 34,8 stupně Celsia. Nejvyšší hodnotu za 87 let měření a zároveň druhou nejvyšší v regionu ukázal teploměr v Brandýse nad Labem. Meteorologové tam naměřili hodnotu 34,7 stupně Celsia.

Třetí nejvyšší teplotu v regionu zaznamenala v neděli stanice v Dobřichovicích, 34,3 stupně Celsia, v tomto případě ale nešlo o rekord. Rekordní hodnoty byly ještě v Průhonicích a v Příbrami.

V sobotu padlo v našem kraji šest teplotních rekordů na stanicích měřících déle než 30 let. Nejtepleji v regionu bylo v Tuhani na Mělnicku, 35,1 stupně Celsia, řekl ČTK meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Tomáš. Kromě Tuhaně padly rekordy také ve stanici Neumětely na Berounsku, kde teplota dosáhla 34,3 stupně Celsia a v Brandýse - Staré Boleslavi naměřil teploměr ještě o jednu desetinu stupně Celsia více.

Další rekordní hodnoty ukázaly též stanice v Příbrami, Rožmitále pod Třemšínem a v Lánech. V regionu je celkem 14 měřicích stanic, které sledují teploty více než 30 let.

Teplotní rekord zaznamenali v Tuhani na Mělnicku už v pátek Teploměr tam ukázal 33,4 stupně Celsia, což bylo o jednu desetinu stupně Celsia více, než činil rekord z roku 2013.

Podle předpovědi ČHMÚ budou tropické teploty pokračovat o víkendu. V neděli by mohlo být ojediněle i 36 stupňů. Nad tropickou třicítkou by měly teploty být ještě v pondělí, kdy už ale na většině území ČR bude pršet.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio