Rez

13. srpen 2003

Včera jsem hledal jazykovou souvislost mezi slova ruda a nerudný a konstatoval jsem, že ji najít nemohu, protože neexistuje. Přídavné jméno nerudný je za starého slovesa nerodit, které znamenalo nechtít, a výraz ruda souvisí se slovem rudý, protože původně jde o horninu obsahující rudý kov. Zmínil jsem se také, že do stejné jazykové rodiny jako slova ruda a rudý patří i výrazy rdít se, ruměný, rez, ryzí, rusý, zrzavý a ryšavý a slíbil jsem, že se k nim dnes vrátím.

Souvislost mezi slovesem rdít se, z něhož pochází i pojmenování nemoci zarděnky, a výrazem rudý je patrná na první pohled, když se rdíme, rudneme. Také souvislost ruměnce a rudé barvy je evidentní. Praslovanské ruměn, které má stejně jako slovo rudý praslovanský kořen reudh-, znamenalo jasně červený, červený do oranžova. Vzdálenost mezi přídavnými jmény rusý a rudý se už zdá být o hodně větší. Mnozí si totiž myslí, že rusý znamená světlé žlutý, že rusovláska je prostě blondýnka. Není to tak přesně, nahlédnutím do slovníků zjistíme, že rusý znamená světle žlutý s odstínem do zrzava, že rusovláska je taková světlá zrzka. Právě ten odstín do zrzava dal vzniknout pojmenování rusý, jehož kořen je také v indoevropském reudh-. A když jsem zmínil zrzky, výraz zrzavý rovněž patří do příbuzenstva, je totiž odvozený od podstatného jména rez vzniklého z praslovanského rda, které znamenalo červenohnědý. Rez je červenohnědá. Obě, i ta houba cizopasící na rostlinách i ta objevující se na železe, které cizím slovem říkáme koroze. Nemusím asi dodávat, že praslovanské rda, červenohnědý, má také základ v indoevropském reudh-. Ostatně stejně jako slovo ryšavý, synonymum adjektiva zrzavý. Slovo ryšavý vzniklo jen v češtině, ještě za Jungmanna znělo rysavý, a tím lépe naznačovalo, že pochází od slova rusý.

Na závěr povídání o řekněme rudé jazykové rodině v češtině jsem si nechal adjektivum ryzí. Souvislost mezi pojmenováním skutečného, čistého, nefalšovaného, opravdového, pravého a také čestného, ušlechtilého a poctivého a rudou barvou spočívá v tom, že pravý, nefalšovaný zlatý prášek má oranžově rudou, tedy jak se kdysi říkalo ryzí barvu. Zlato ryzí barvy neboli ryzí zlato bylo zlato pravé.

Tolik o slovech rdít se, ruměnec, rez, zrzavý, ryšavý, rusý a ryzí, která všechna patří do stejné rodiny jako výrazy rudý a ruda.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.