Romy tábořící v Husinci u Prahy "navštívili" extremisti

1. srpen 2009

Romové z Rumunska, kteří přijeli do Čech, aby byli na blízku sedmnáctiletému příbuznému, který se málem utopil u Staré Boleslavi, stále táboří v Husinci u Prahy. Do obce na severu od metropole dnes přijeli i stoupenci krajní pravicové Dělnické strany, aby proti Romům demonstrovali. Přítomní policisté ale zasahovat nemuseli. Situaci na místě sledoval kolega Pavel Pavlas...

Do Husince přijelo asi dvacet skinheadů. Podle místopředsedy Dělnické strany Petra Kotába hlavně proto aby policisty upozornili na to, že cizinci se u nás chovají, tak jak by neměli.

Okolí i centrum obce hlídalo asi 60 policistů včetně antikonfliktního týmu a těžkooděnců. Zasahovat nemuseli. Sympatizanti Dělnické strany asi po hodině odjeli.

To, že Romové opravují auto u vody, policisté zaznamenali, ale řešit to nebudou, jak mi vysvětlila policejní mluvčí pro Prahu venkov Štěpánka Zatloukalová.

Místní obyvatelé si na Romy zvykají jen pomalu. Zdejší radnice se jim snaží pomoci. Shání jim mobilní toalety a další hygienické zázemí.

Rumuni jen čekají, zda se zlepší stav jejich sedmnáctiletého příbuzného. To, že se na ně přišli podívat členové české krajně pravicové strany, nijak neřešili, řekl Laurentiu Mikulescu - bratr mladíka, který leží ve Vinohradské nemocnici.

Jak dlouho tu ještě budou tábořit ale neví. Čechy opustí, až se zlepší zdravotní stav jejich příbuzného.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio