Rozhovor s rybářem Jakubem Vágnerem a se sportovním komentátorem Jakubem Bažantem

21. leden 2012
Region expres , Region expres , Region expres

První rozhovor byl se známým rybářem Jakubem Vágnerem. Na svých expedicích totiž často využívá právě vlak. Hlas druhého respondenta, Jakuba Bažanta, znáte především z televizní obrazovky a sportovních přenosů. Tentokrát se představil jako znalec historie.

Jakub Vágner, host prvního příspěvku, je znám jako český profesionální rybář. Je také držitelem několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb. Samozřejmě s jeho profesí je spojené také cestování. Tím pádem i cesty vlakem.

Český sportovní novinář, publicista a televizní komentátor České televize. Tím vším je Jakub Bažant. Muž, který se ovšem nezajímá jen o současnost, ale také o historii. Třeba tu spojenou s druhou světovou válkou.

Vydali jsme se spolu s ním do polské Lodže. Konkrétně do železniční stanice Radegast, odkud nacisté vypracovali za druhé světové války vlaky do vyhlazovacích táborů.

Aktuality ze železnice:
Jedna aktualita týkající se vozového parku Českých drah. Jeho obnova bude probíhat i letos. V současné době je v běhu několik výběrových řízení na modernizaci více než 150 klasických železničních vozů. Pochází z přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století a využívány byly jak pro dálkové, tak regionální spoje. Neuškodí jistě ani pár čísel pro dokreslení aktuálního stavu. Ke konci loňského roku měly České dráhy k dispozici 5 152 vozidel. Z tohoto počtu se jednalo o 3 064 osobních vagónů a 2 088 lokomotiv.

Jízdenkové automaty
Jízdenkové automaty nové generace už klepou na dveře. Právě tímto titulkem čtrnáctideník Železničář informuje o změně, která se v souvislosti s přepravou po kolejích chystá. A mimochodem, Region expres už o ní v minulosti také informoval. Zkrátka, osmdesát nejvýznamnějších stanic Českých drah čeká v letech 2013 až 2015 významná změna v odbavování cestujících.

Své místo v nich nově bude mít 340 stacionárních jízdenkových automatů s komplexní obsluhou. Umožní vyhledat spojení a zakoupit nejvhodnější typ jízdenky pro konkrétního zákazníka. Pokud takovému způsobu odbavení nevěříte, nebojte se. Pokladní na přepážkách určitě zůstanou, byť v menším počtu, než doposud.

Spustit audio