Roztočte kolovrat, rozklapejte tkalcovský stav. V roubence v Železnici se vrátíte do starých časů

12. březen 2024

Šest kilometrů severovýchodně od Jičína v Královéhradeckém kraji směrem na Lomnici nad Popelkou objevíte na Zlaté stezce Českého ráje původně lázeňské městečko jménem Železnice. Ve zdejší Muzejní ulici zaujme nejen empírová budova místního Vlastivědného muzea, ale i sousední malebná roubenka s expozicí o pěstování a zpracování lnu a vlny.

Podle gruntovních knih stávala chalupa na místě současné roubenky už v roce 1611. Ve štítu je záklopové prkno, které připomíná přestavbu z roku 1789. Roubenka patří mezi památkově chráněné budovy ve městě. V roce 1941 byla zakoupena Muzejním spolkem pro Železnici a okolí, aby v ní vzniklo malé muzeum. Dnes je ukázkou původní architektury. Vnitřní prostory jsou dobově vybavené a zachovala se tu i černá kuchyně.

Prohlídkový muzejní okruh nabízí v roubené chalupě expozici Pěstování a zpracování lnu a vlny. Vyzkoušet si tu můžete předení na kolovrátku nebo tkaní na tkalcovském stavu. Dětem se určitě bude líbit soutěž, ve které mohou určovat původ přízí.

V kůlně za roubenkou návštěvník názorně pozná postup při zpracování lnu. Seznámí se s trdlicí i s vochlováním, zjistí, k čemu sloužila pazderna a co pro naše předky znamenaly přástky.

V expozici zpracování lnu

Život v rytmu „na cukr, na kafe“

Při prohlídce železnické roubenky lépe pochopíte i život našich předků, především řemeslníků. Zkusíte si představit, jak se tu asi kdysi žilo, když ve stavení bydlela rodina o šestnácti členech.

Před očima tu běží příběhy tkalců, výminkářů, chasy, chvíle lopoty, ale i radostné a sváteční. V ozvěnách vám tu v uších zazní i rytmus „na cukr, na kafe“, kterým dnes při prohlídkách ožívá bezmála dvě stovky let starý tkalcovský stav, jenž dominuje světnici.

V železnické roubence nahlédnete do života našich předků

Na zápraží vítá příchozí novodobá zvonička, kterou mohou sami rozeznít, vstupu do stavení hlídá dřevěný oslík, který se v zimě stává součástí velkého dřevěného betléma. Blízko zápraží rostou keře klokočí, které tu kdysi zasadil učitel Václav Kozák, hlavní zakladatel železnického muzea. Přál si uchovat památky na život našich předků. Sami teď můžete posoudit, jak se jeho odkaz daří v Železnici naplňovat.

Historické železnické zákoutí s roubenkou v Muzejní ulici objevíte cestou po Zlaté stezce Českého ráje. Dostanete se sem po červené turistické trase. Do městečka můžete také přijet na kole, autem, autobusem nebo vlakem. Okolí Železnice bylo i přímým dějištěm bitvy u Jičína 29. června 1866. Zváni jste tak i na naučnou stezku okolím, která tuto bitvu mapuje.

Zvonička u železnické roubenky je lákadlem hlavně pro děti
Spustit audio