Rychlobruslařská hala ve Velkém Oseku nebude. Doplatí na to i místní fotbalisté?

15. březen 2016

Fotbalisté z Velkého Oseku na Kolínsku zatím netuší, kde budou v příštích sezónách hrát a trénovat. Tamní hřiště má totiž nového majitele. Soukromá společnost koupila pozemky i se sportovištěm v konkurzu po zkrachovalém a zadluženém projektu rychlobruslařské haly. V té měla trénovat i trojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková.

„Hřiště vzniklo v padesátých letech,“ říká starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal (nezávislý). Pozemky, na kterých hřiště stojí, i sousední pole nově vlastní soukromá společnost Ovaran securities. Její zástupce neměl na osobní setkání čas. Po telefonu ale Českému rozhlasu řekl, že firma nemá v žádném případě zájem zničit ve Velkém Oseku fotbalovou tradici a že své podnikatelské plány fotbalistům vysvětlí na plánované schůzce. Své záměry tak společnost zatím stručně představila jen vedení obce „ Do budoucna by rádi využili sousední pole na bytovou nebo rodině-domkovou zástavbu. A co se týká fotbalového hřiště tak buď by bylo ponecháno v těchto místech nebo pro něj našli náhradní lokalitu,kam by to hřiště přesunuli“, potvrdil starosta Pavel Drahovzal.

Fotbalu se v obci aktivně věnuje včetně žákovských mužstev kolem 120 sportovců. Ti zatím trénují a hrají bez ohledu na to, komu hřiště patří. Vlastimil Hovorka z vedení fotbalového klubu věří, že s novým majitelem najdou společnou řeč. Na případné stěhování hřiště se ale dívá s otazníkem. „Muselo by se postavit nové, ale to také bude stát peníze,“ dodal.

Zkrachovalý projekt rychlobruslařské haly stále rozděluje Velký Osek. Třeba někdejší starosta Jiří Otta, si na rozdíl od současného vedení obce dodnes myslí, že sportoviště mohlo v obci stát. S vyhlášením konkurzu společnosti Velkoosecká sportovní, kterou pro výstavbu haly založil, se nesmířil. „ Ta společnost byla v dobré kondici,“ tvrdí bývalý starosta.
Současné vedení obce se pokusilo pozemek s fotbalovým hřištěm získat v rámci konkurzu zpět. Úspěšné ale nebylo.

autor: Michal Trnka
Spustit audio