S počtem elektrokol rostou i úrazy z jízdy. Bez helmy nevyjíždějte

12. srpen 2020

Elektrokola si kupují především lidé středního a staršího věku, aby je využívali na delší cesty do práce nebo na výlety. Elektrokolo ale není pouze dopravní prostředek. Kromě lepšího zdraví a kondice může přinést i nové zážitky. S počtem elektrokol ale stoupají i úrazy a zdravotní komplikace způsobené nesprávnou jízdou. Nejčastější příčiny jsou podcenění bezpečnosti a přecenění sil. Radí MUDr. Petr Grenar.

Elektrokola rozšíří obzor sportovní činnosti. Díky podpoře kola se snáze přinutíte k projížďce, i když jste unavení a nikam se vám nechce. Nemusíte se obávat, že nevyšlápnete kopec, na který by vám s normálním kolem už nestačily síly. Elektrokolo zkrátka rozvíjí sílu a zdraví a pomůže, když síly začínají ubývat. Ovšem to vše za předpokladu, že je dodržována bezpečnost a uživatel respektuje své fyzické schopnosti.

Nejčastější jsou úrazy hlavy

I při jízdě na elektrokole je ze všeho nejdůležitější bezpečnost. Především bezpečnost při pohybu po komunikacích nebo lesních cestách, ale i z hlediska samotné výbavy. Elektrokola si často pořizují nepříliš zdatní cyklisté, kteří ani nemají správné návyky používání bezpečnostních prvků, především ochranu hlavy.

Díky elektrokolu se i málo trénovaní cyklisté dostanou do destinací, kam by se dříve nedostali. Problémem jsou především horské terény. Kopec vyjedete díky elektrické pomoci kola snadno, ale pokud nejezdíte často a nemáte správnou techniku jízdy, v zatáčkách při prudké jízdě z kopce se můžete lehce dostat do protisměru nebo mimo vozovku a způsobíte si úraz.

Bohužel, při úrazu z kola se nejčastěji jedná o úraz hlavy, který je z hlediska léčby nejkomplikovanější a nejrizikovější. Při jízdě je nutné mít veškeré pomůcky, které chrání zdraví. Bohužel především senioři, kteří nemají správné návyky z kola, ochranu hlavy často podceňují a jezdí bez helmy a dalších bezpečnostních prvků.

I na elektrokole je možné přecenit své síly

Hlavním postrachem uživatelů elektrokol je vybitá baterie. Pokud dojde baterie, musíte těžké kolo tlačit a vrátíte se zcela schvácení. To je jedna část problému. Tady je hlavní pomoc dobré plánování trasy s ohledem na aktuální zdravotní kondici i předpověď počasí. Na cestách pomůže kontakt na někoho známého, kdo je schopen v případě kolize zajistit odvoz.

Ovšem i na elektrokole můžete přecenit své síly. Nejčastějšími následky jsou bolesti zad, přetažení svalů a šlach a namožení krční páteře. Při dlouhých cestách se také často objevují potíže s hemeroidy, obzvláště u jedinců, kteří nejsou trénovaní a vydají se najednou na celodenní cestu. Pokud se tento problém následkem dlouhodobého sezení v sedle objeví, bývá bohužel často i vleklý.

Na motor nespoléhejte

Pokud máte nové elektrokolo, nikdy na první cestu nejezděte sami, ale se zkušenějším jezdcem, který poradí, jak si kolo seřídit a kdy používat nastavení podpory. Díky specifice jízdy je u elektrokola obzvláště nutné předvídat vývoj dopravní situace před vámi.

Elektrokolo je těžší a reaguje jinak než běžné kolo. Trasy si plánujte rozumně a nepřepínejte své síly. A určitě při cestě nespoléhejte na to, že při únavě jednoduše zapnete motor. Když cítíte únavu, hrozí i fatální pochybení nebo v lepším případě nepříjemné přetažení. Pokud elektrokolo využíváte rozumně a správně, zbývá dodat, že aktivní pohyb v každém věku, a v pozdním věku především, může být stejně účinný jako medikamentózní léčba. A mnohdy i víc.

Spustit audio