Saturn polepšený a oblíbený

26. leden 2005

Mluvím tu už několik dní o pojmenování planety Saturn, protože právě z jejího okolí, z jejího Měsíce Titan, teď přicházejí zprávy, které možná když ne úplně změní, pak určitě upřesní naše vědomosti o vzniku života.

Včera jsem vyprávěl, kdo byl bůh Kronos, jehož jménem staří Řekové pojmenovali planetu, které my teď říkáme Saturn. Několikrát jsem říkal, že Římané řecké bohy přejali, jen jim dali vlastní jména. Což není úplně přesné, zvláště ne právě u Saturna. Popovídejme si dnes o římském Saturnovi. Původně s řeckým Kronem neměl nic společného, byl to starý řecký bůh setby a rolnictví. Jak píše Vojtěch Zamarovský v knížce Bohové a hrdinové antických bájí: "U Římanů se těšil od nejstarších dob velké vážnosti a úctě; nezměnilo se to ani potom, když ho pod vlivem řeckých mýtů formálně ztotožnili s nepříliš vlídným Kronem." Římané o Saturnovi říkali, že to byl právě on, kdo lidi, kteří původně byli kočovníky, naučil obdělávat půdu, pěstovat obilí, sázet ovocné stromy a vinnou révu, budovat města a také řídit se podle zákonů, které jim sám dal. Někteří autoři spojili řeckého Krona a římského Saturna do jedné osoby historkou, podle níž Kronos, když ho jeho syn Zeus zbavil v Řecku vlády, uprchl do Itálie, tam pak pod jménem Saturnus vládl v zemi, kterou nazval Latium, a velmi se polepšil, protože dělal všechny ty bohulibé věci, o nichž jsem mluvil. Římané vládu boha Saturna dokonce nazývali Zlatým věkem, vzpomínali na ni podobně jako křesťané na ráj.

Michal Novotný

Saturnálie, svátky na počest boha Saturna, se v Římě slavily ve druhé polovině prosince a byly typické dvěma věcmi: jednak během nich otroci nebyli otroky, mohli se chovat stejně jako jejich pánové, a jednak si během nich příbuzní dávali dárky. Což se patrně přeneslo až do našich Vánoc slavených zhruba ve stejnou dobu.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.