Senioři v Mladé Boleslavi zasedli opět do školních lavic

19. říjen 2009

V Mladé Boleslavi začali v těchto dnech studovat na Univerzitě 3. věku noví studenti - senioři. Slavnostní zahájení letošního studia proběhlo tradičně v kostele sv. Havla. Nenechala si ho ujít ani redaktorka Jana Huzilová...

Nejstarším studentem mladoboleslavské Univerzity 3. věku je 88letý Květoslav Dufek. Každý rok při zahájení studia vzdají senioři hold tzv. "Latinské babičce", patronce zdejších studentů. (Latinská babička viz - Anna Drobná /narozena 1770/ vzdělaná bytná zdejších studentů). Letos o ní na slavnostním zahájení zazněla i báseň. Její autorkou je studentka Univerzity 3. věku Dagmar Budová. Jedním z oblíbených učitelů Univerzity je i mladoboleslavský historik Karel Herčík. Už léta učí na Univerzitě regionální historii. Zájemcům o studium na Univerzitě 3. věku v Mladé Boleslavi musí být přes 50 let.

Informace o studium jim podá Služba škole Mladá Boleslav na třídě Václava Klementa 601. Po absolvování druhého ročníku mají studenti - senioři možnost přihlásit se do postgraduálního kurzu, který je uzavřen závěrečnou seminární prací. Kdo nechce pokračovat ve studiu, může se přihlásit do Klubu Univerzity třetího věku, který je určen pro posluchače všech ročníků. Za účastnický poplatek zaplatí studenti 550,- Kč za 1. semestr. Studenti nad 75 let mají studium zdarma.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio