Seniory v Mladé Boleslavi potěšilo pět cvičených psů

22. říjen 2009

Do Domu s pečovatelskou službou Na Radouči za nimi přijeli už potřetí spolu se dvěma specialisty Ivou Bajtlerovou a Ladislavem Pozdníčkem. O léčebné metodě zvané canisterapie zjišťovala více podrobnosti přímo na místě redaktorka Jana Huzilová...

Canisterapie je metoda, při které se využívá kontaktu se psem, má vliv na psychomotorický vývoj jedinců zdravých i se speciálními potřebami všech věkových kategorií. Uplatňuje se i jako pomocná psychoterapeutická metoda při řešení různých situací v případě, že jiné metody nejsou účinné nebo použitelné. Jedná se například o navazování kontaktu s pacienty, kteří obtížně komunikují a při práci s citově deprivovanými dětmi, autistickými dětmi, mentálně postiženými, v logopedické a rehabilitační praxi, při výskytu apatie, u dlouhodobě nemocných dětí nebo jako součást komplexní terapie v geriatrii apod.

Začátek akce v mladoboleslavském Domě s pečovatelskou službou byl doslova živelný. Specialisté dovolili seniorům laskat se psy a navíc jim nabízet i piškoty, po kterých se čtyřnozí kamarádi mohli utlouci. Jedna nebojácná žena si na výzvu specialistů lehla na koberec a nechala se postupně doslova obložit pěticí ležících psů. Terapeutka Iva Bajtlerová vysvětlila, že cvičení psi by v této poloze měli vydržet pět až sedm minut, u chlupatých psů je to až čtvrthodina."

Člověk by měl za prvé cítit přenos energie z toho psa, to znamená teplo. Jestli jste si také všimli, těch pět psů se během chvíle zkoordinovalo a začalo dýchat stejným tempem a přesně tak by měl začít dýchat i pacient. Zkoordinuje se tak rytmus dechu, pohybu těla a všech vitálních funkcí jak toho psa, tak člověka," řekla Bajtlerová. Ležící odvážná žena vzápětí potvrdila, že cítí teplo a má z kontaktu se psy velmi příjemné pocity Iva Bajtlerová doplnila, že tzv. polohování by nemělo být samoúčelné, ale měla by po něm následovat nějaká další fyzioterapie.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio