Skalní město Drábovna má pestrou historii. Bylo pravěkým sídlištěm, středověkým hradem i čihadlem

30. říjen 2018
Česko – země neznámá

Na okraji Českého ráje, nad pravým břehem řeky Jizery, mezi Dolánkami se známým Dlaskovým statkem a hradem Frýdštejnem se nachází téměř utajené skalní město jménem Drábovna. Stejně jako další a známější skalní města Českého ráje je i Drábovna z pískovce a má dlouhou historii osídlení. Podoba Drábovny ještě není konečná, skály tu nejsou tak vysoké, jako třeba na Hruboskalsku, ale časem zřejmě i tady výplň mezi skalami vymizí. Ovšem už teď je na Drábovně na co koukat.

Centrem skalního města známého také jako Skály nad Záborčím je pozůstatek zřejmě středověkého skalního hradu Drábovny. Archeologické nálezy prokazují v lokalitě aktivitu ve druhé polovině či na konci 13. století. Ve skále jsou patrné různé záseky a tesy, kapsy, dráže i místnost se stěnami ze tří stran tesanými do skály. „S tím je ale trochu problém, protože tyto stopy nemají v sobě žádnou environmentální výplň a my je tak jen těžko můžeme datovat,“ říká archeolog Muzea Českého ráje v Turnově Jan Prostředník.

Podobných stop po lidské činnosti je v Českém ráji řada a nelze všechny spojovat s hrady. O Drábovně jako hradu se alespoň zpočátku uvažovat dá, v těsném sousedství hradu vedla významná kupecká stezka, kterou bylo nutné strážit. Ale později, třeba v 16. století už zde bývalo čihadlo. Písemné záznamy uvádějí, že ve zdejších lesích žil ptáčník, který na hrad Frýdštejn odevzdával kopu ptáků. A stopy po čihadle jsou na nejzápadnější plošině Drábovny patrné dodnes.

Nejstarší osídlení této lokality se podle archeologických nálezů datuje do období sedm až osm tisíc let před naším letopočtem. Výzkumy zde prováděl profesor Josef Vítězslav Šimák a Karel Buchtela, následný ředitel Státního archeologického ústavu v Praze. V blízkých lokalitách zaznamenali 18 skalních převisů a jeskyní, které byly využívány v době pravěku. Archeologické nálezy z těchto míst jsou k vidění v turnovském muzeu.

Až se na Drábovnu někdy vydáte a prohlédnete si všechna zajímavá skaliska a projdete alespoň nejzajímavější rokle jako je Vondrova, Foukavá díra, Přední a Zadní Kostel a Varta, tak se ještě zastavte na Jizerské vyhlídce. Nabídne vám pohled do údolí Jizery, na Suché skály, Kozákov i hrad Trosky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.