Skauti z Příbramska se zúčastnili Svojsíkova závodu

4. květen 2009

V sobotu 2. května 2009 proběhlo v okolí hájovny Na Dědku poblíž Rožmitálu pod Třemšínem příbramské okresní kolo Svojsíkova závodu. Třináct hlídek junáků a skautek se utkalo v soutěži o postup do krajského kola, které se bude konat v červnu v Čelákovicích. Na závodníky čekalo šest hodin plných nejrůznějších úkolů od tábornických disciplín až třeba po orientaci pomocí GPS. Vše sledoval náš příbramský redaktor Zdeněk Hejkrlík...

Závody se konají jednou za dva roky a střídají se tak se závody vlčat a světlušek - tedy těch nejmenších skautů a skautek.

Od samotného počátku byl závod koncipován pro měření sil mezi oddíly. Nejlepší z okresu postupuje do kraje a odtud na celostátní, ústřední kolo. A ty podmínky byly vlastně všude stejné, aby byly srovnatelné. Bývala to taková ta skautská klasika: uzle, práce s ohněm, první pomoc, stavba stanu, orientace v terénu, šifry.

Teď je to jinak. Podařilo prosadit volnější přístup k pravidlům. Především nesoutěží oddíly, ale autentické družiny, a soutěžní úkoly hodně záleží na pořadatelích. Hájovna Na Dědku, která patří rožmitálským skautům, byla za druhé světové války jedním z center partyzánského odboje, a tak si pořadatelé vzali inspiraci právě z téhle doby...

A jak to vše dopadlo ? Mezi děvčaty zvítězila družina Ostřížů z Kosovy Hory, mezi kluky vyhráli Ostříži z příbramské Brdské smečky.

Závod nese jméno českého pedagoga a zakladatele skautingu Antonína Františka Svojsíka (1876 -1938) Ten se při svých četných cestách po světě se seznámil se skautingem, který mu jako pedagogovi učaroval. Od roku 1911 vedl junácké tábory, jejichž členem byl mimo jiné i Jiří Wolker.

Po roce 1918 prožilo jím vedené skautské hnutí velký rozmach. Svojsík založil Svaz junáků, skautů a skautek Republiky československé, redigoval časopis Skaut-Junák, byl docentem skautingu na Karlově universitě. Skautskému hnutí, kde byl znám pod jménem Benjamin Svojsík, věnoval i svá hlavní díla Základy junáctví, Umění pozorovati a Táboření v přírodě.

autoři: Zdeněk Hejkrlík , Von
Spustit audio