Šmoulové jsou s námi již 60 let

22. říjen 2018

„Šmouly nechci ani vidět“, to je populární a oblíbená hláška čaroděje Gargamela.  Děti a dospělí je však vidět chtějí stále, a to už od 23. října roku 1958, kdy se poprvé objevili v komiksu kreslíře Peya, vlastním jménem Pierre Culliford.

 

Sám kreslíř však tenkrát netušil, jakou popularitu si jeho modří skřítkové získají. V komiksu zažili vrchol pravděpodobně v 60. a 70. letech, ale jejich největší sláva přišla v roce 1981, kdy se začínal vysílat společný americko-belgický seriál. Ten se stal okamžitě světovým hitem a jeho vliv trvá stále. 429 dílů příběhů Taťky Šmouly, Šmoulinky, všech obyvatel šmoulí vesničky a čaroděje Gargamela si stále získává nové mladé diváky a s nostalgií se k nim vrací i ti starší.

Děti i dospělí mají Šmouly rádi již 60 let

A proč jsou Šmoulové tak oblíbení? Na to má odpověď herečka Julia Roberts, která ve filmu propůjčila hlas jedné Šmoulici: „asi proto, že všichni Šmoulové jsou v podstatě jedna velká rodina, takhle to vypadá, když lidi spolupracují a pomáhají si“.   

Taťkovi Šmoulovi už v době, kdy se v komiksu objevil poprvé, bylo prý 542 let a tak mu můžeme pogratulovat ke krásným 602. narozeninám a všem ostatním Šmoulům popřát, ať je Gargamel nikdy nezničí.   

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.